Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Jordánsko zrušilo summit s Bidenom,prezident USA do Ammánu nepocestuje

Americký prezident Joe Biden vystupuje s vyhlásením o vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Bielom dome vo Washingtone v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí neskôr oznámil, že summit sa bude konať, "až keď padne rozhodnutie zastaviť vojnu a ukončiť tieto masakry".

Ammán/Washington 18. októbra (TASR) – Jordánsko v utorok zrušilo summit, na ktorom sa mal zúčastniť aj prezident USA Joe Biden. Urobilo tak po raketovom útoku na nemocnicu v pásme Gazy, po ktorom palestínske úrady hlásili stovky obetí. Biden podľa Bieleho domu medzitým zrušil návštevu Jordánska. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a DPA.

Biden sa mal v stredu v jordánskom Ammáne stretnúť s jordánskym kráľom Abdalláhom II., egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Do summitu sa podľa AFP vkladali nádeje na oživenie mierového procesu po nových bojoch medzi Izraelom a Hamasom.

Po správach o explózii v nemocnici v meste Gaza, z ktorej sa vzájomne obvinili palestínski militanti a izraelská armáda, už Abbás predtým zrušil stretnutie s Bidenom.

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí neskôr oznámil, že summit sa bude konať, "až keď padne rozhodnutie zastaviť vojnu a ukončiť tieto masakry".

Biely dom následne uviedol, že Biden počas cesty na Blízky východ navštívi len Izrael. Necestovať do Ammánu sa rozhodol po "konzultácii" s jordánskym kráľom a z dôvodu trojdňového smútku, ktorý vyhlásil Abbás.

"Prezident vyjadril hlbokú sústrasť nad stratou nevinných životov pri výbuchu v nemocnici v Gaze a želá rýchle uzdravenie zraneným," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.