Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Jordánsky kráľ po piatich rokoch pricestoval do Ramalláhu

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vpravo) a jordánsky kráľ Abdalláh II. počas prijatia v Rammalláhu 28. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ramalláh 28. marca (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. v pondelok pricestoval do Ramalláhu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Ide o panovníkovu prvú cestu na Izraelom okupovaný Západný breh od roku 2017, uviedol Abbásov úrad podľa agentúry AFP.

Abdalláhova návšteva sa koná v čase, keď Izrael na svojom území hostí bezprecedentné stretnutie šéfov diplomacií štyroch arabských štátov a Izraela, ktoré nasledovali po podpísaní zmlúv o normalizácii ich vzťahov so židovským štátom.

Podpísanie týchto tzv. Abrahámových dohôd je vnímané ako zásadná zmena v regióne, kde donedávna platil úzus, že Izrael nemôže normalizovať vzťahy s arabským svetom bez dosiahnutia pokroku v riešení desaťročia trvajúceho konfliktu s Palestínčanmi.

Palestínčania Abrahámove dohody rozhodne odmietli a považujú ich za zradu "palestínskej veci".
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vpravo) a jordánsky kráľ Abdalláh II. počas prijatia v Rammalláhu 28. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Cesta jordánskeho panovníka do Ramalláhu sa súčasne koná necelý týždeň pred začiatkom ramadánu, posvätného mesiaca moslimov, ktorý vlani na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme sprevádzali násilnosti medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložky.

Tieto násilnosti potom prerástli do 11 dní trvajúcej vojny medzi Izraelom a radikálmi z palestínskeho pásma Gazy ovládaného hnutím Hamas.

V snahe eliminovať takýto vývoj sa jordánsky kráľ začiatkom marca stretol s izraelským ministrom zahraničných vecí Jairom Lapidom, aby prediskutovali stratégie na potlačenie nepokojov počas ramadánu.

Palestínski predstavitelia totiž opakovane varujú, že západný breh rieky Jordán, ktorý Izrael dobyl od Jordánska v roku 1967, je na pokraji "explózie".