Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsky kráľ ubezpečil Palestínčanov, že bude brániť ich práva

Na snímke sprava jordánsky kráľ Abdalláh II. a palestínsky prezident Mahmúd Abbás počas stretnutia v jordánskom Ammáne 29. januára 2018. Foto: TASR/AP

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, židov i kresťanov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Ammán 29. januára (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. ubezpečil Palestínčanov, že počas rokovaní s medzinárodným spoločenstvom bude brániť ich "legitímne práva" na nezávislosť a východný Jeruzalem ako hlavné mesto. Urobil tak počas pondelňajšieho stretnutia s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, informovala agentúra AP.

Americký prezident Donald Trump sa svojím rozhodnutím zo 6. decembra 2017 uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela vzoprel varovaniam medzinárodného spoločenstva v tejto veci. Väčšina štátov následne tento jeho krok odsúdila.

Trump minulý týždeň ešte viac rozhneval Palestínčanov, keď vyhlásil, že Jeruzalem je už mimo diskusie.

Jordánsky kráľovský palác po stretnutí s Abbásom oznámil, že kráľ "potvrdil, že Jordánsko sa bude aj naďalej snažiť vo všetkých medzinárodných diskusiách brániť palestínsku záležitosť".

Generálny tajomník výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) a jej hlavný vyjednávač na mierových rokovaniach s Izraelom Sáib Irikát uviedol, že obe strany súhlasili so zosúladením stanovísk.

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, židov i kresťanov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.