Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsky premiér H.Mulkí odstúpil po protestoch proti daňovému zákonu

Jordánsky premiér Hání Mulkí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Protestujúci ľud podporili odbory aj väčšina poslancov, ktorí vyjadrili nesúhlas s novým daňovým zaťažením.

Ammán 4. júna (TASR) - Jordánsky premiér Hání Mulkí odstúpil v pondelok zo svojej funkcie po tom, ako sa stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Tento krok je podľa agentúry Reuters zameraný na zmiernenie rozhorčenia verejnosti nad ekonomickou politikou Ammánu, ktorá viedla k najväčším protestom za uplynulé roky.

Demonštrácie, ktoré sa začali minulý týždeň v stredu, otriasli jordánskou metropolou i ďalšími mestami tejto blízkovýchodnej monarchie. Obyvatelia sa postavili proti návrhu daňového zákona a zvýšeniu cien, ktoré Jordánsku odporučil Medzinárodný menový fond (MMF). Demonštranti v uliciach požadovali Mulkího odstúpenie.

Protestujúci ľud podporili odbory aj väčšina poslancov, ktorí vyjadrili nesúhlas s novým daňovým zaťažením. Návrh zákona, ktorý vláda predložila v máji, ešte musí odobriť parlament. Legislatíva počíta so zvýšením daní zamestnancov o najmenej päť percent, pričom spoločnosti by mali daňové zaťaženie zvýšené o 20-40 percent.

Jordánsko, ktorého územie tvorí prevažne púšť a disponuje iba niekoľkými zdrojmi surovín, počas uplynulého roka výrazne zvýšilo ceny viacerých základných potravín, pohonných hmôt či elektrickej energie. Podľa oficiálnych odhadov je nezamestnaných 18,5 percenta jordánskeho obyvateľstva, zatiaľ čo 20 percent ľudí žije na pokraji chudoby.

Kráľ po Mulkího rezignácii požiadal o zostavenie novej vlády bývalého ekonóma Svetovej banky (SB) Umara Razzáza, ktorý slúžil v odchádzajúcom kabinete ako minister školstva.