Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jourová: Členské štáty dnes zrejme odobria vznik európskej prokuratúry

Věra Jourová . Foto: TASR/AP

Ministri budú hovoriť aj o boji proti praniu špinavých peňazí a ochrane detských migrantov.

Brusel 8. júna (TASR) – Na zriadení úradu európskeho prokurátora (EPPO) by sa dnes mali dohodnúť ministri spravodlivosti členských štátov EÚ, povedala dnes eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Ministri budú hovoriť aj o boji proti praniu špinavých peňazí a ochrane detských migrantov.

"Rada EÚ pravdepodobne schváli návrh na zriadenie úradu európskeho prokurátora. Po štyroch rokoch rokovaní sme blízko k tomuto momentu. Po zriadení úradu budeme mať dva až tri roky na prípravu úplného fungovania EPPO. Je to veľký krok v boji proti korupcii a podvodom," uviedla Jourová.

Podporiť vznik EPPO by mali dve desiatky štátov vrátane Slovenska. Založenie úradu nepodporujú všetky členské štáty, a tak vznikne v režime posilnenej spolupráce. To znamená, že bude mať pôsobnosť len v tých štátoch, ktoré ho schvália. EPPO bude mať právomoc stíhať podvody poškodzujúce finančné záujmy EÚ, napríklad veľké cezhraničné daňové podvody.

Ministri spravodlivosti členských štátov dnes budú diskutovať o smernici na boj proti praniu špinavých peňazí, ochrane osobných údajov pri ich spracovaní inštitúciami EÚ a pravidlách firemných bankrotov.

Popoludní sa k nim pridajú aj ministri vnútra, aby prebrali ochranu detských migrantov a trestnú justíciu v kybernetickom priestore.

Slovensko na dnešnom zasadnutí Rady EÚ zastupujú ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister vnútra Robert Kaliňák.