Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Česká kandidátka na eurokomisárku Věra Jourová prešla grilovaním

Věra Jourová počas vypočutia v EP Foto: TASR/AP

Jourová by sa mala stať eurokomisárkou pre spravodlivostť spotrebiteľskú politiku a rovnosť pohlaví.

Praha/Brusel 7. októbra (TASR) - Najvyšší českí ústavní činitelia, prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka zablahoželali Věre Jourovej k úspechu v schvaľovacom procese kandidátov na post eurokomisárov.

"Blahoželám českej eurokomisárke. Myslím si, že je potrebné urobiť hrubú čiaru za spormi o to, aké portfólio mala alebo nemala mať, a zaželať jej, aby v tom, ktoré má - čo je spravodlivosť, ochrana spotrebiteľa a rodová rovnosť - mala úspech," cituje internetový server Novinky.cz slová hlavy štátu pri návšteve Českého štatistického úradu.

Sobotka v prvej reakcii uviedol: "Všetko nakoniec dobre dopadlo. Pani Jourovej som už pogratuloval. Je pozitívne, že v priebehu grilovania v Európskom parlamente nezostal čierny Peter v rukách českej kandidátky," konštatoval predseda vlády ČR. Podľa jeho slov pri rokovaní výboru pomohla podpora sociálnych demokratov a ľudovcov. Znovu sa potvrdilo, že portfólio pani Jourovej je veľmi rozsiahle a dôležité. Inak by sa netýkalo štyroch výborov a nevzbudilo by tak širokú diskusiu vrátane písomných otázok, dodal Sobotka.

Štyri výbory Európskeho parlamentu predtým vyjadrili súhlas s vymenovaním Věry Jourovej za členku Európskej komisie.

Členovia výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, právneho výboru, výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, ako aj výboru pre práva žien dospeli v tejto otázke ku konsenzu.

Stalo sa tak po tom, ako po rade otázok pri "grilovaní" minulý týždeň zodpovedala česká eurokomisárka aj písomné doplňujúce otázky europoslancov, zrejme na spokojnosť väčšiny, aj keď podľa informácií českých médií z Bruselu nie všetkých z nich.

Europoslanci budú o sporných kandidátoch hlasovať zrejme až v stredu

Európsky parlament dnes zrejme nerozhodne, ako sa pôvodne predpokladalo, o sporných kandidátoch na posty v Európskej komisii.

Koordinátori príslušných výborov EP sa síce stretnú vo večerných hodinách, avšak oficiálne hlasovanie sa z časových dôvodov dnes už nestihne a uskutoční sa najskôr v stredu, píše tlačová agentúra APA.

Pôvodne sa rátalo s tým, že by sa o slovinskej expremiérke Alenke Bratušekovej, ktorá by mala byť podpredsedníčkou EK pre energetickú úniu, a španielskom kandidátovi na post eurokomisára pre energetiku Miguela Ariasa Caneteho mohlo hlasovať ešte dnes večer.

Z Európskeho parlamentu sa pritom množia hlasy, že v ukončených vypočúvaniach obstála najhoršie práve slovinská kandidátka.

Právny výbor EP dnes po predložení vyhlásenia Caneteho rozhodol, že španielsky kandidát nie je v konflikte záujmov, o ktorom sa predtým nahlas hovorilo ako o možnom dôvode jeho zamietnutia. Zdá sa však, že europoslanci budú musieť rozhodovať aj o dvoch ďalších kandidátoch, ktorými sú Jonathan Hill z Británie (financie) a Pierre Moscovici z Francúzska (hospodárstvo). Prvý z nich sa dnes podrobil ako jediný druhému vypočúvaniu.

Európsky parlament by o novej Európskej komisii mal hlasovať 22. októbra. Prípadné odmietnutie niektorých kandidátov by však mohlo celý proces predĺžiť.