Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V. Jourová odsúdila výroky prezidenta ČR o utečencoch ako vlne cunami

Věra Jourová, archívne foto Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pripustila, že na určitú časť občanov Českej republiky majú takéto vyhlásenia priamy vplyv.

Štrasburg 9. septembra (TASR) - Česká eurokomisárka Věra Jourová dnes v rozhovore pre zástupcov médií na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu kriticky reagovala na slová českého prezidenta Miloša Zemana z konca augusta, v ktorom migrantov na pôde EÚ prirovnal k "vlne cunami". Takéto slová sú podľa nej nedôstojné odkazu Nicolasa Wintona.

Členovia Európskej komisie (EK) si dnes v rámci pracovného výjazdu v Štrasburgu pozorne vypočuli prejav svojho šéfa Jeana-Clauda Junckera o stave únie, ktorého dominantnú časť tvorila súčasná utečenecká kríza.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová na otázku novinárov, ako v kontexte európskych snáh o riešenie utečeneckej krízy vníma výroky českého prezidenta Miloša Zemana, že "utečenci sú ako vlna cunami", ktorá sa bude iba stupňovať, odpovedala, že takýto postoj ju zaráža.

"Zaráža ma to a osobne som z toho sklamaná. Premýšľam nad tým, že ako je možné, že rovnakí ľudia, ktorí uctievajú napríklad pamiatku Nicolasa Wintona, ktorý nezištne zachránil židovské deti pred istou smrťou pred druhou svetovou vojnou, dnes neuplatňujú rovnaké kritérium hodnotenia, keď máme my sami pomáhať," uviedla Jourová. Ďalšie slová k tejto téme sú podľa nej zbytočné.

Na otázku médií, či výroky o porovnávaní utečencov s hrozbou cunami môžu ovplyvniť verejnú mienku, keď zaznejú priamo od hlavy štátu, eurokomisárka pripustila, že na určitú časť občanov Českej republiky majú takéto vyhlásenia priamy vplyv.

"Majú vplyv v tom zmysle, že to potláča výčitky svedomia, ktoré by možno niekto mohol mať, pretože to povedal niekto nado mnou, tak je to teda pravda," konštatovala eurokomisárka.

* * *

Sir Nicholas George Winton bol britský humanitárny pracovník, ktorý v roku 1939 zorganizoval záchranu 669 prevažne židovských detí z územia predvojnového Československa.