Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jourová vyzvala EÚ, aby dodržiavala smernicu o právach obetí zločinu

Na archívnej snímke eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Foto: TASR - Vladimír Benkov/MV SR

Európska komisia (EK) v tejto súvislosti pripomenula, že každoročne sa v rámci EÚ stane obeťou trestného činu približne jeden zo siedmich ľudí.

Brusel 22. februára (TASR) - Európska únia je založená na princípoch dôstojnosti, spravodlivosti a solidarity a obete zločinov si zaslúžia podporu a ochranu, aby mohli obnoviť svoj život. Uviedla to vo štvrtok eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová pri príležitosti Európskeho dňa obetí zločinu. Ten pripadá na 22. februára.

Európska komisia (EK) v tejto súvislosti pripomenula, že každoročne sa v rámci EÚ stane obeťou trestného činu približne jeden zo siedmich ľudí.

Jourová v stanovisku pre médiá uviedla, že EÚ má najvyššie štandardy, pokiaľ ide o práva obetí násilných činov. Prijatá smernica o právach obetí podľa nej zaručuje, že všetky obete trestných činov v Európe získajú primeranú podporu, ochranu a prístup k spravodlivosti bez ohľadu na to, kde sa v Európe nachádzajú.

"Bohužiaľ, tieto práva zostanú len slovami, ak ich členské štáty neaplikujú v praxi. Je mi ľúto, že niektoré krajiny EÚ od novembra 2015 tieto pravidlá úplne neprevzali. Opätovne vyzývam tieto krajiny, aby bezodkladne prijali potrebné opatrenia," konštatovala Jourová.

Pripomenula, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v októbri 2017 vymenoval belgickú političku Joelle Milquetovú za svoju osobitnú poradkyňu pre odškodnenie obetí trestných činov. Milquetová sa v tejto úlohe venuje vylepšeniu systému odškodnenia pre obete zločinov v celej EÚ.

EK v tejto súvislosti v marci 2017 prijala aj nové pravidlá na posilnenie práv obetí terorizmu. Táto smernica by mala byť transponovaná do vnútroštátnej legislatívy krajín EÚ do septembra tohto roka.

spravodajca TASR Jaromír Novak