Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Zosnulej vdove po Titovi ukradli z mauzólea vojenské vyznamenania

Hrob Josipa Broza Titas v Belehrade. Foto: TASR/AP

Tri z ukradnutých vyznamenaní dostala Brozová počas druhej svetovej vojny, keď pôsobila v protinacistickom odboji a dve v čase komunistickej vlády v Juhoslávii.

Belehrad 30. októbra (TASR) - Zosnulej vdove po zakladateľovi povojnovej Juhoslávie Josipovi Brozovi Titovi ukradli z belehradského mauzólea vojenské vyznamenania. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na srbské médiá.

Jovanka Brozová zomrela 20. októbra v Belehrade vo veku 88 rokov. Pochovali ju minulú sobotu s vojenskými poctami po boku jej manžela v belehradskom Dome kvetín, plniacom funkciu mauzólea a múzea juhoslovanských dejín.

Srbská televízia B92 dnes informovala, že z pamätnej izby, ktorá je súčasťou komplexu, zmizlo celkovo päť vyznamenaní. Odvolala sa pritom na predstaviteľov pamätníka, ktorí už krádež nahlásili polícii.

Tri z ukradnutých vyznamenaní dostala Brozová počas druhej svetovej vojny, keď pôsobila v protinacistickom odboji a dve v čase komunistickej vlády v Juhoslávii.

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne ku krádeži došlo. Vyznamenania boli verejne vystavené počas sobotňajšieho pohrebného obradu, ktorého sa zúčastnili stovky ľudí.

Jovanka Brozová bola Titovou manželkou od roku 1952. Krátko po jeho smrti v roku 1980 musela opustiť prezidentskú rezidenciu, pričom si podľa vlastných slov nesmela vziať so sebou ani osobné veci.

Až pred niekoľkými rokmi bývalej prvej dáme Juhoslávie opäť vydali občiansky preukaz a cestovný pas, čím sa pre ňu skončilo obdobie faktického domáceho väzenia. Posledné roky života strávila v chudobe a izolácii v schátranej vile v Belehrade.

V auguste tohto roka utrpela ľahší infarkt myokardu, po ktorom ju hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti jednej z belehradských nemocníc.