Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Jozef Roháč v roku 1998 odpálil výbušninu zrejme z prenajatého bytu

Jozef Roháč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Denník Népszabadság okrem iného uvádza, že byt, z ktorého bol dokonalý výhľad na vozidlo s vyše štyrmi kilogramami výbušnín, bol prenajatý pod falošným menom.

Budapešť 8. júla (TASR) - Podozrivý Slovák Jozef Roháč, ktorý je v Maďarsku od roku 2011 vo vyšetrovacej väzbe, podľa dnes zverejnených nepotvrdených informácií denníka Népszabadság pred 15 rokmi odpálil nálož na budapeštianskej ulici Aranykéz z prenajatého bytu.

Pôvodne sa predpokladalo, že tak urobil z blízkeho parkovacieho domu.

Podľa vyšetrovateľov v roku 1998 Roháč v centre Budapešti spáchal bombový atentát na objednávku Tamása P. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat okolo poludnia sa stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou. Zranených bolo 24 ľudí, zväčša zahraničných turistov.

Népszabadság v rozsiahlom článku okrem iného uvádza, že byt, z ktorého bol dokonalý výhľad na vozidlo s vyše štyrmi kilogramami výbušnín, bol prenajatý pod falošným menom.

Polícia o okolnostiach atentátu v uplynulých 15 rokoch vydala iba málo informácií, pričom neuviedla, odkiaľ páchateľ nálož odpálil, pripomína denník a dodáva, že polícia 23. júna hermeticky uzavrela ulicu Aranykéz a jej okolie, aby vykonala vyšetrovacie úkony, na ktoré priviezli Roháča. Obyvateľov uzavretých častí polícia nepustila dnu ani von.

Maďarský Národný vyšetrovateľský úrad (NNI) vypočul Roháča 4. marca. Roháčov advokát vtedy povedal, že jeho klient čelí podozreniu z vykonania viacnásobnej vraždy zo zištných dôvodov spôsobom, ktorý ohrozil životy viacerých ľudí.

Roháč je podozrivý aj z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa z 11. februára 1998. V tejto kauze ho už orgány činné v trestnom konaní vypočuli dávnejšie.

Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.