Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Juh Afganistanu je po bojoch medzi armádou a Talibanom bez elektriny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Elektrickú energiu pre obe provincie vyrába hydroelektráreň Kadžakí v provincii Helmand, ktorá už aj tak výrazne obmedzila výrobu.

Kábul 30. marca (TASR) - Juhoafganské provincie Helmand a Kandahár sú bez dodávok elektrickej energie. K mohutnému výpadku došlo v čase, keď v oblasti prebiehajú intenzívne boje medzi afganskými vládnymi silami a ozbrojencami fundamentalistického hnutia Taliban. Informovala o tom štátna energetická spoločnosť a miestni obyvatelia.

Elektrickú energiu pre obe provincie vyrába hydroelektráreň Kadžakí v provincii Helmand, ktorá už aj tak výrazne obmedzila výrobu, ale po najnovších prudkých bojoch v oblasti sa jej produkcia elektriny znížila približne o 90 percent.

Predstaviteľ afganskej energetickej spoločnosti vylúčil, že by išlo o sabotáž, lebo "tak by odstavili od dodávok svoje dediny. Vedenie prerušili vládne sily". Uviedol, že v súčasnej situácii, keď sa na území oboch provincií stále bojuje, bude veľmi ťažké opraviť poškodené elektrické vedenie a obnoviť dodávku elektriny, píše agentúra Reuters.

Obe provincie, Helmand i Kandahár, sú baštami islamistických militantov a veľkými centrami výroby ópia, z ktorej sa čiastočne financujú aj protivládne bojové operácie. Cez územie provincií prechádza aj hlavná pašerácka trasa, pričom kontrola nad ňou je prioritou protivládnych povstalcov i vládnych síl.

Snahy vlády o získanie kontroly nad vzbúreneckými provinciami zosilneli od polovice februára, keď sa začala mohutná ofenzíva provládnej armády, ktorá počas nej prišla už o desiatky vojakov. Zlepšenie dodávok elektrickej energie v oblastiach ako Kandahár, ktorý je kolískou hnutia Taliban, bolo v uplynulom období prioritou velenia americkej koalície, pretože Washington presadzoval politiku získania si sympatií Afgancov prostredníctvom zlepšenia životných podmienok.

Kým v elektrárni Kadžakí nezačne pracovať aj tretia turbína, v oblasti Kandaháru sa elektrina vyrába aj v dieselových agregátoch, čo je finančne náročné. Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) sa pred časom vyjadrila, že Afganistan by v budúcnosti mohol prejsť aj na výrobu elektrickej energie v slnečných elektrárňach.

Vodná nádrž Kadžakí bola postavená v roku 1975 britskými firmami za pomoci USAID, ale po príchode sovietskych vojakov sa ďalšie stavebné práce zastavili. Americkí inžinieri neskôr do hydroelektrárne nainštalovali dve turbíny, ktoré začali pracovať od jesene roku 2009.