Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Juh Filipín zasiahlo silné zemetrasenie, ľudia opúšťali svoje domovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna extrémne častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

Manila 29. apríla (TASR) - Pobrežie juhofilipínskeho ostrova Mindanao zasiahlo dnes silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2, Informoval o tom Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie, ktorý nakrátko vydal aj varovanie pred cunami, uviedla agentúra DPA.

Zemetrasenie spôsobilo v oblasti škody na viacerých budovách a tisíce ľudí donútilo opustiť svoje domovy. Nijaké jeho vážnejšie následky však doposiaľ nie sú známe.

K zemetraseniu došlo dnes okolo 4.30 h miestneho času (v piatok 22.30 h SELČ), pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10 kilometrov a citeľné boli vo viacerých južných provinciách ostrova Mindanao, uviedol filipínsky inštitút. Epicentrum zemetrasenia bolo asi 57 kilometrov juhozápadne od provincie Sarangani.

Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna extrémne častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

Strednú časť Filipín zasiahlo v roku 2013 zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré si vyžiadalo životy viac ako 200 ľudí. Ešte silnejšie otrasy - s magnitúdou 7,8 - pocítili severofilipínsky ostrov Luzon v roku 1990. Vyžiadali si takmer 2400 ľudí.