Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Juh USA zápasí s povodňami, hlásia najmenej dvoch mŕtvych

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Očakáva sa , že rieky Amite a Comite v Louisiane dosiahnu cez víkend rekordnú výšku hladiny.

New Orleans 13. augusta (TASR) - Štáty USA na pobreží Mexického zálivu zasiahli v piatok povodne v dôsledku výdatných dažďov, ktoré by podľa predpovedí mohli pokračovať aj cez víkend.

Podľa údajov americkej Národnej meteorologickej služby, ktoré priniesla dnes agentúra AP, sa vyliali z brehov mnohé rieky na juhovýchode Louisiany a juhu Mississippi, výstraha pred povodňami však platí aj na juhu Alabamy. Z postihnutých oblastí hlásia najmenej dvoch mŕtvych; desiatky ľudí museli zachraňovať po tom, ako ich uväznila v domoch voda siahajúca po pás.

Louisianský guvernér Bel Edwards sa vzhľadom na povodňovú situáciu predčasne vrátil z politického mítingu v Colorade a vyhlásil na území svojho štátu stav ohrozenia. Televízna stanica WAFB informovala, že voda zaplavila i suterén guvernérskej rezidencie v hlavnom meste Baton Rouge a Edwardsovu rodinu dočasne presunuli na iné miesto.

Očakáva sa , že rieky Amite a Comite v Louisiane dosiahnu cez víkend rekordnú výšku hladiny. Mohli by pritom zaplaviť obývané oblasti v okolí Baton Rouge. Ešte v piatok ráno miestneho času zaznamenali rekordnú výšku hladiny na úseku rieky Tickfaw južne od hranice štátov Louisiana a Mississippi.