Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Juhojemenskí separatisti pozastavili mierové rozhovory s vládou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konflikt v Jemene si už vyžiadal tisíce ľudských životov.

Saná 26. augusta (TASR) – Jemenskí separatisti dnes oznámili, že pozastavujú mierové rozhovory s vládou, ktorú obviňujú z porušovania prímeria. Informovala o tom agentúra DPA.

Južná prechodná rada a jej spojenci bojujú proti vládnym jednotkám na juhu krajiny od vlaňajška. Ešte minulý rok prechodná rada podpísala s vládou dohodu o deľbe moci, ktorú sprostredkovala Saudská Arábia.

V apríli však prechodná rada napriek dohode vyhlásila v južnom Jemene autonómiu, pričom vládu obvinila z neschopnosti plniť si svoje povinnosti a zo sprisahania proti požiadavkám separatistov.

Koncom júla separatisti opäť otočili a oznámili, že odstupujú od vyhlásenia samosprávy na juhu krajiny, pričom sa zaviazali realizovať tzv. Rijádsku dohodu, ktorá Južnej prechodnej rade garantuje pozície vo vláde.

Prechodná rada tentoraz rozhovory pozastavila z dôvodu údajných útokov na svoje jednotky v provincii Abján. Vláda podľa nej prímerie porušila 350-krát, pričom od júna tohto roku pri útokoch zahynulo alebo utrpelo zranenia 75 členov ozbrojených síl prechodnej rady.

Juhojemenskí separatisti takisto vládu obviňujú z útokov na civilistov.

V zdĺhavej vojne proti šiitským povstalcom, húsíom, sú vláda a Južná prechodná rada technicky spojencami, avšak separatisti na juhu, ktorý bol v minulosti samostatnou krajinou – Južným Jemenom – sa usilujú o opätovné odtrhnutie. Podporujú ich Spojené arabské emiráty, zatiaľ čo vládu v Saná podporuje Saudská Arábia.

Prechodná rada a vláda spoločne bojujú proti húsíom, ktorých podporuje Irán.

Konflikt v Jemene si už vyžiadal tisíce ľudských životov. Podľa údajov OSN spred dvoch rokov v ňom zahynulo najmenej 10 000 ľudí, iné zdroje však odhadujú, že o život mohlo prísť až 50 000 Jemenčanov. Boje v Jemene vyvolali aj vážnu humanitárnu krízu.