Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Juhokórejčania podali hromadnú žalobu proti prezidentke Pak Kun-hje

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje Foto: TASR/AP

Pak Kun-hje, ktorá je obviňovaná zo zneužitia svojho postavenia a o ktorej odvolaní z funkcie má v najbližších dňoch rozhodovať parlament v Soule.

Soul 6. decembra (TASR) - Celkovo 5000 občanov je podpísaných pod hromadnou žalobou proti juhokórejskej prezidentke Pak Kun-hje, ktorá je obviňovaná zo zneužitia svojho postavenia a o ktorej odvolaní z funkcie má v najbližších dňoch rozhodovať parlament v Soule.

Nespokojní Juhokórejčania, ktorí sa obrátili dnes na príslušný súd hlavného mesta, požadujú odškodnenie za duševnú ujmu vo výške 500.000 wonov (približne 400 eur) na osobu. Ich právny zástupca Kchwak Sang-on spresnil, že Pak by sa mala zodpovedať z "kriminálnych aktivít s využitím postavenia prezidentky".

Advokát Kchwak, ktorý je zaťom dnes už nežijúceho exprezidenta Ro Mu-hjona, sa snažil od konca novembra získať čo najväčšiu podporu pre takúto žalobu. Na súd ju podal v deň, keď parlament v súvislosti so škandálom prezidentky vypočúva ôsmich obchodných lídrov.

Poslanci troch opozičných zoskupení budú 9. decembra hlasovať o začatí procesu odvolania Pak, pričom chcú presvedčiť členov jej strany Senuri, aby sa na tomto hlasovaní takisto zúčastnili. Samotná prezidentka dnes potvrdila, že rozhodnutie parlamentu bude akceptovať.

Pak je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je navyše podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov.

Za odstúpenie hlavy štátu demonštrujú posledné týždne státisíce Juhokórejčanov doma aj v cudzine.