Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Juhokórejské lode varovnými strelami zahnali vojenskú loď KĽDR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Incident sa odohral na severnej rozhraničovacej línii v Žltom mori, v oblasti ležiacej západne od Kórejského polostrova.

Soul 8. februára (TASR) - Hliadka z juhokórejskej vojenskej lode dnes vypálila niekoľko striel, aby varovala vojenskú loď, ktorá dnes v Žltom mori zo severu narušila námornú hranicu medzi Južnou a Severnou Kóreou. Informovali o tom juhokórejské médiá, odvolávajúce sa na juhokórejské vojenské zdroje.

Incident sa odohral na severnej rozhraničovacej línii (NLL) v Žltom mori, v oblasti ležiacej západne od Kórejského polostrova. Trval asi 20 minút, počas ktorých juhokórejskí vojaci vypáli päť varovných sálv.

NLL sa začína v kontinentálnej časti juhokórejskej provincie Kjonggi-do, pokračuje po vojenskej demarkačnej čiare a prechádza paralelne po brehu provincie Hwanghä-do, ktorej väčšia časť teraz patrí Severnej Kórei. NLL vytýčila OSN 30. augusta 1953 a keďže šlo o jednostranný krok, KĽDR ju neuznáva a tvrdí, že by mala viesť južnejšie. Severokórejské lode, zväčša rybárske, túto hranicu pomerne často narušujú.

Obe Kórey sú po vojne z rokov 1950-53 technicky stále vo vojnovom stave, keďže ich konflikt sa uzavrel vyhlásením prímeria, nie podpísaním mierovej zmluvy. Napätie medzi nimi v posledných týždňoch vzrástlo po tom, ako Pchjongjang v januári pristúpil k ďalšej jadrovej skúške a najnovšie uplynulú nedeľu vypustil na nosnej rakete na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme.

V súvislosti s týmto vývojom uplynulú nedeľu v New Yorku zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá sa v reakcie na kroky KĽDR zaviazala v krátkom čase sprísniť sankcie voči severokórejskému režimu.