Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Juhokórejskí aktivisti vypustili nad Severnú Kóreu kritizujúce letáky

Pútač na film Šialené interview. Foto: TASR/AP

Aktivistická skupina Pak Sang-haka uviedla, že chce do Severnej Kórey vyslať balónmi film Šialené interview o fiktívnom pláne atentátu na jej vodcu Kim Čong-una.

Soul 20. januára (TASR) - Juhokórejskí aktivisti hnutia Bojovníci za slobodnú Severnú Kóreu (FFNK) dnes z pohraničného pásma smerom do KĽDR vypustili balóny s približne 100.000 agitačnými letákmi, ale v rozpore so svojimi plánmi k nim nepridali aj DVD s filmom Šialené interview o fiktívnom pláne atentátu na jej vodcu Kim Čong-una, ktorý vyvolal rozhnevané reakcie komunistického Severu. Píšu o tom svetové tlačové agentúry.

KĽDR označila akciu aktivistov za "flagrantnú výzvu". Pohrozila, že "najmenej jeden aktivista zaplatí krvou", ak sa kópie filmu o sprisahaní voči vodcovi KĽDR dostanú cez hranicu.

Vodca skupiny aktivistov Pak Sang-hak pre agentúru Jonhap vysvetlil, že rozhodnutie vyslať do KĽDR kópie filmu Interview bolo prijaté ešte vlani v novembri. Hnutie však od tohto zámeru neskôr odstúpilo.

Toto rozhodnutie je podľa Paka istou formou výstrahy severokórejskému vedeniu. Vysvetlil, že USB-kľúče a DVD s filmom budú vyslané, ak KĽDR aj naďalej nebude spolupracovať s vládou Južnej Kórey pri riešení problémov dôležitých pre obe strany. Pak dodal, že aktivisti sa svojho zámeru vzdajú len v prípade, že ich o tom písomne požiada vláda Južnej Kórey, čo sa zatiaľ nestalo.

Psychologickú vojnu proti svojmu severnému susedovi vedie Južná Kórea od roku 2008. Pomocou balónov sa na územie KĽDR zvyčajne dopravujú letáky s kritikou vedenia KĽDR, ale aj s informáciami o situácii v zahraničí. V niektorých prípadoch sú súčasťou zásielok aj sladkosti.

Od decembra 2013 KĽDR pristúpila k odvete a od svojich hraníc smerom do Južnej Kórey vystreľuje balóny s nákladom letákov kritizujúcich juhokórejské vedenie. Vyhráža sa tiež ostreľovaním územia, z ktorého sa balóny vypúšťajú, ako aj útokom na ostrovy na severozápade Južnej Kórey.

Južná Kórea trvá na tom, že aktivisti majú právo vypúšťať balóny, ale vyzvala ich na umiernenosť v snahe predísť prílišnému provokovaniu KĽDR a ohrozeniu ľudí žijúcich v blízkosti miesta, odkiaľ sa balóny vypúšťajú.