Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský denník napadli hackeri, možno je za tým Severná Kórea

Foto: internet

Podľa Soulu má Pchjongjang elitný tím hackerov. Obvinil KĽDR, že stojí za počítačovými útokmi na webové stránky juhokórejských vládnych agentúr a finančných inštitúcií v júli 2009 a v marci 2011.

Soul 11. júna (TASR) - Stránky jedného z troch najväčších juhokórejských denníkov, konzervatívneho JoongAng Ilbo a jeho anglickej verzie Korea JoongAng Daily, sa v sobotu večer stali terčmi rozsiahleho kybernetického útoku.

Stalo sa tak iba necelý týždeň po tom, čo Severná Kórea pohrozila útokmi na juhokórejské médiá za ich informovanie o minulotýždňovej masovej oslave vzniku zväzu detí.

Noviny v správe zverejnenej na stránke http://joongang.joinsmsn.com uviedli, že adresa www.joongang.co.kr je nedostupná. Namiesto nej sa zobrazila fotografia bielej mačky a text "hacknuté IsOne".

Polícia vyšetruje, či za útokom na stránky a databázový server oboch denníkov je KĽDR. Noviny prišli o databázy článkov a fotografií, zasiahnutá bola aj ďalšia časť redakčného systému.

Redakcia Korea JoongAng Daily oznámila, že hackeri prenikli na stránky zadaním doménovej adresy používanej len jej zamestnancami. Články sú zatiaľ zverejňované pomocou dočasného servera a príprava novín sa normalizuje po inštalácii nového operačného systému.

Foto: TASR/AP
Severná Kórea pohrozila 4. júna vojenským úderom na niektoré sídla juhokórejských médií v Soule v súvislosti s ich kritickým informovaním o oslavách 66. výročia založenia zväzu detí v Pchjongjangu, na ktorých sa približne 20.000 deťom prihovoril severokórejský vodca Kim Čong-un. Generálny štáb armády KĽDR oznámil, že raketové sily a ďalšie zložky dostali koordináty redakcií, nespomínal však možnosť kybernetického útoku. Okrem denníkov majú byť cieľmi aj televízie KBS, CBS, MBC a SBS.

Podľa Soulu má Pchjongjang elitný tím hackerov. Obvinil KĽDR, že stojí za počítačovými útokmi na webové stránky juhokórejských vládnych agentúr a finančných inštitúcií v júli 2009 a v marci 2011. Južná Kórea tvrdí, že jej komunistický sused v máji 2011 ochromil prevádzku jednej z jej najväčších bánk. Pchjongjang to odmietol s tým, že Soul si útok vymyslel.

V máji tohto roku Soul obvinil Pchjongjang z rušenia GPS systémov stoviek svojich civilných lietadiel a lodí v období od 28. apríla do 13. mája. Sever to opäť odmietol ako "výmysly".