Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský inšpektor MAAE prišiel v Iráne o život

Iránske médiá pôvodne informovali, že druhý inšpektor, ktorý sa zranil a previezli ho do nemocnice, bol Slovák, čo neskôr dementovala MAAE s tým, že išlo o Slovinca.

Dubaj/Teherán 8. mája (TASR) - Pri dopravnej nehode v Iráne prišiel dnes o život inšpektor Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a ďalší utrpel zranenia. Informovali o tom miestne médiá.

Tlačová agentúra Fars uviedla, že inšpektor z Južnej Kórey prišiel o život, keď vozidlo s ním a jeho spolucestujúcim, dostalo šmyk a prevrátilo sa neďaleko ťažkovodného jadrového reaktora v Araku v západnej provincii Markazí.

Iránske médiá pôvodne informovali, že druhý inšpektor, ktorý sa zranil a previezli ho do nemocnice, bol Slovák, čo neskôr dementovala MAAE s tým, že išlo o Slovinca. Skutočnosť, že zraneným inšpektorom nebol občan Slovenskej republiky, pre TASR potvrdil hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

MAAE uskutočňuje pravidelné kontroly v jadrových zariadeniach islamskej republiky. Začiatkom tohto roka uskutočnili inšpektori tejto agentúry OSN so sídlom vo Viedni dve prehliadky jadrových zariadení Iránu za účasti diplomatov z LAŠ a krajín Hnutia nezúčastnených.

Inšpektori MAAE pravidelne kontrolujú nedokončený ťažkovodný atómový reaktor IR-40 v Araku, ktorý bude slúžiť najmä na výrobu elektrickej energie, a čiastočne na produkciu izotopov vyžívaných v lekárskej rádiológii a priemysle. Teherán tvrdí, že ho uvedie do prevádzky budúci rok.