Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský parlament otvoril cestu k zatknutiu lídra opozície

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa prokuratúry je líder Demokratickej strany (DPK) I Če-mjong zapletený do korupčného prípadu firmy podozrivej z nelegálneho prevodu ôsmich miliónov dolárov do Severnej Kórey.

Soul 22. septembra (TASR) – Juhokórejský parlament vo štvrtok prekvapivo zbavil lídra opozície imunity a umožnil tým jeho prípadné zatknutie pre podozrenia z korupcie. Výsledok hlasovania bol prekvapivý, pretože juhokórejské Národné zhromaždenie ovláda opozícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa prokuratúry je líder Demokratickej strany (DPK) I Če-mjong zapletený do korupčného prípadu firmy podozrivej z nelegálneho prevodu ôsmich miliónov dolárov do Severnej Kórey. Je tiež obvinený zo zanedbania povinností vo funkcii primátora v meste Seongnam, čím mestskej spoločnosti spôsobil škodu 15 miliónov dolárov.

I Če-mjong všetky obvinenia odmieta, označil ich za "jednoznačne nezákonné a nespravodlivé" a požiadal všetkých členov svojej strany v parlamente, aby návrh zamietli. Za zbavenie imunity napriek tomu hlasovalo 29 z nich, uvádza juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

I Če-mjong od 31. augusta drží hladovku na protest proti "neschopnosti a násilným opatreniam" vlády. Kritizuje ju tiež za to, že nezabránila Tokiu vypustiť do oceánu odpadovú vodu z fukušimského jadrového reaktoru. V pondelok ho v súvislosti s hladovkou previezli do nemocnice, prokuratúre to však nezabránilo, aby ešte v ten istý deň vydala na neho zatykač.

Jeho úspechy v politickom živote zatienila séria škandálov vrátane špekulácií o jeho spojení s organizovaným zločinom.