Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský parlament zbavil prezidentku moci, ale nie výhod

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje Foto: TASR/AP

Samotná Pak Kun-hje potvrdila, že rozhodnutie parlamentu ohľadne procesu zbavenia funkcie bude akceptovať.

Soul 9. decembra (TASR) - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ktorú dnes parlament oficiálne zbavil moci, ale nie výhod vyplývajúcich z funkcie, sa ospravedlnila národu za svoju "nedbanlivosť". Na stretnutí s vládou uviedla, že berie vážne rozhodnutie parlamentu o svojom tzv. impeachmente i hlasy ľudí, ktorí protestovali voči jej zotrvaniu vo funkcii po korupčnom škandále.

Parlament prezidentku dočasne zbavil právomocí, ktoré prevzal ihneď premiér Hwang Kjo-an. Jeho kancelária oznámila, že prehovorí k národu večer o 20.00 h miestneho času. Podľa médií bude zrejme chcieť upokojiť prípadné obavy verejnosti po zbavení prezidentky moci.

V jej kauze je na rade Ústavný súd, ktorý do 180 dní posúdi legitimitu tohto kroku a rozhodne, či dá súhlas na definitívne odvolanie prezidentky.

Ak jej odvolanie potvrdí, bude Hwang naďalej vládnuť až do prezidentských volieb, ktoré musia byť do 60 dní od zosadenia prezidentky. Celý čas však bude mať iba titul premiéra a bude vládnuť z úradu vlády, napísala tlačová agentúra AP.

Prezidentka bola zbavená moci, ale nie vymožeností, ktoré s funkciou hlavy štátu súvisia. Zostáva naďalej bývať v prezidentskom Modrom paláci, môže využívať prezidentské auto i lietadlo, bude naďalej poberať prezidentský plat a mať nepretržitú osobnú ochranu. Dokonca jej zostal aj titul prezidentky.

Keďže oficiálne nebude mať čo robiť, je neisté, čím sa bude zaoberať počas šesťmesačného obdobia, ktoré má Ústavný súd na rozhodnutie.

V roku 2004, keď parlament odvolal z funkcie prezidenta Ro Mu-hjona, strávil podľa juhokórejských médií svoj čas v prezidentskom paláci čítaním kníh a novín a horskou turistikou v sprievode novinárov.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga reagoval na vývoj v Južnej Kórei vyjadrením, že sa politika Japonska voči Južnej Kórei nezmení. Zdôraznil, že Južná Kórea je najvýznamnejším susedom Japonska, s ktorým má spoločný strategický vzťah, predovšetkým pokiaľ ide o Severnú Kóreu.

Juhokórejské ministerstvo obrany dnes nariadilo zvýšenú vojenskú pohotovosť pre prípad, že by Severná Kórea využila impeachment prezidentky a prišla s nejakou provokáciou.