Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident navštívil v Mjanmarsku Mauzóleum mučeníkov

I Mjong-bak Foto: TASR/AP Photo

Návštevu prezidenta sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Staré hlavné mesto Rangún strážia stovky mjanmarských policajtov a prezidenta osobne juhokórejskí agenti.

Rangún 15. mája (TASR) - Juhokórejský prezident I Mjong-bak, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Mjanmarska, sa dnes stretol s líderkou tamojšej opozície Aun Schan Su Ťij. Navštívil tiež miesto známe ako Mauzóleum mučeníkov, čo je pomník postavený na počesť hrdinu boja za nezávislosť krajiny, Su Ťijovej otcovi, generálovi Aun Sanovi.

Severokórejské komando tam v roku 1983, pri neúspešnom atentáte na juhokórejského prezidenta, zavraždilo 21 ľudí, z toho 17 Juhokórejčanov - vrátane štyroch ministrov. Vtedajší juhokórejský prezident Čon Du-hwan unikol bez zranenia.

I Mjong-bak je prvým juhokórejským prezidentom, ktorý navštívil Mjanmarsko od tohto bombového útoku. Jeho návštevu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Staré hlavné mesto Rangún strážia stovky mjanmarských policajtov a prezidenta osobne juhokórejskí agenti.

S mjanmarským prezidentom Theinom Seinom sa juhokórejský hosť stretol hneď po svojom prílete v pondelok, v prezidentskom paláci v novom hlavnom meste Nepjito. Hovorili o posilnení bilaterálnych vzťahov, humanitárnej pomoci, fondoch pre hospodársky rozvoj a spoluprácu, investíciách a ďalších regionálnych záležitostiach, informoval dnes vládny denník Nové svetlo Mjanmarska.