Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident s Bidenom navštívili pamätník obetiam vojny

Na archívnej snímke z 19. apríla 2023 americký prezident Joe Biden reční v americkom meste Accokeek. Foto: TASR/AP

Došlo k tomu ešte pred začatím oficiálnych rokovaní v Bielom dome, ktoré sú zamerané na prehĺbenie aliancie medzi USA a Soulom.

Washington 26. apríla (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a prezident USA Joe Biden v utorok spoločne navštívili pamätník obetiam kórejskej vojny vo Washingtone, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Došlo k tomu ešte pred začatím oficiálnych rokovaní v Bielom dome, ktoré sú zamerané na prehĺbenie aliancie medzi USA a Soulom.

Juhokórejský prezident, ktorý spolu s manželkou pricestoval na šesťdňové americké turné, si už v utorok v sprievode viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej prezrel aj Goddardovo vesmírne letové stredisko NASA (GSFC) pri Washingtone.

Položil tiež veniec pri hrobe neznámeho vojaka na Národnom cintoríne v Arlingtone. Následne sa pridal k Bidenovi, s ktorým navštívil pamätník obetiam kórejskej vojny stvárňujúci oceľové sochy amerických vojakov v životnej veľkosti, ktorí pochodujú proti jednotkám komunistickej Severnej Kórey v konflikte v rokoch 1950-53.

Predmetom rokovaní juhokórejského prezidenta a Bidena bude prehlbujúce sa partnerstvo medzi oboma krajinami v čase stupňujúceho sa napätia v Tichomorí, konštatuje AFP.

Okrem bilaterálnych záležitostí sa však Jun Sok-jol pravdepodobne dostane pod tlak Bieleho domu v záujme zvýšenia pomoci pre USA v súvislosti s podporou v podobe zbraní a munície pre Ukrajinu.

Soul poslal Ukrajine humanitárnu pomoc a predal tanky a húfnice Poľsku, pridržiava sa však svojej dlhoročnej politiky neposkytovať zbrane krajinám v aktívnych konfliktných zónach.