Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident v novembri uskutoční štátnu návštevu Británie

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Pôjde o druhú štátnu návštevu v Británii, odkedy sa Karol III. po úmrtí svojej matky Alžbety II. stal novým monarchom.

Londýn 26. septembra (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol absolvuje v novembri štátnu návštevu Británie na pozvanie kráľa Karola III., oznámil v utorok Buckinghamský palác. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Pôjde o druhú štátnu návštevu v Británii, odkedy sa Karol III. po úmrtí svojej matky Alžbety II. stal novým monarchom. Vlani v novembri hostil prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrila Ramaphosu.

Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila privítajú Juna a jeho manželku Kim Keon Hee v Buckinghamskom paláci. Termín návštevy zatiaľ nebol stanovený.

Juhokórejský prezident si získal celosvetovú pozornosť, keď v apríli na štátnej večeri v Bielom dome zaspieval pieseň American Pie na žiadosť prezidenta USA Joea Bidena. Podľa AFP je nepravdepodobné, že by sa podobné improvizované vystúpenie opakovalo aj v Londýne.

Štátne bankety vo veľkej tanečnej sále Buckinghamského paláca sú zvyčajne formálnejšie, kde sa popri oficiálnej večeri prednášajú prejavy a prípitky. Hudobnú kulisu takýmto podujatiam, na ktorých sa bežne zúčastňuje viac ako 160 hostí, vytvára sláčikový orchester.

Jun absolvuje návštevu pri príležitosti 140. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami, uviedla podľa agentúry Jonhap kancelária juhokórejského prezidenta.