Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Julija Navaľná sa po smrti manžela stretne s predstaviteľmi EÚ

Julija Navaľná, manželka väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, vystupuje na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v Mníchove v piatok 16. februára 2024. Foto: TASR/AP

Navaľná, ktorá svojho manžela nevidela dva roky, v piatok niekoľko hodín po oznámení o jeho úmrtí uviedla, že považuje za osobne zodpovedného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Brusel 19. februára (TASR) – Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, navštívi v pondelok Brusel a stretne sa s ministrami zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Oznámili to v nedeľu predstavitelia EÚ, informuje TASR podľa agentúr DPA a AFP.

Navaľná sa stretne aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

"Ministri EÚ vyšlú silný odkaz podpory pre bojovníkov za slobodu v Rusku a uctia si pamiatku Alexeja Navaľného," uviedol na sociálnej sieti šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v nedeľu uviedol, že Navaľnej slová "nám dajú pocítiť hrozbu, ktorá dolieha na ruských občanov a na každý región našej Európy", kam sa "hanebne a nezodpovedne vrátilo násilie, brutalita a vojna".

Navaľnyj, jeden z najvýraznejších kritikov Kremľa, zomrel podľa ruských úradov v piatok v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom. Mal 47 rokov.

Navaľná, ktorá svojho manžela nevidela dva roky, v piatok niekoľko hodín po oznámení o jeho úmrtí uviedla, že považuje za osobne zodpovedného ruského prezidenta Vladimira Putina. Vo vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa "zjednotilo a porazilo tento zlý, desivý režim". Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel