Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Julija Skripaľová dúfa v návrat z Británie do Ruska

Fotografia Julije Skripaľovej, dcéry bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Išlo o jej prvé vyjadrenie pre médiá od otravy.

Londýn 23. mája (TASR) - Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julija, ktorá čelila v marci spolu s otcom v britskom Salisbury útoku nervovoparalytickou látkou, povedala, že jej "život sa obrátil hore nohami" a do budúcnosti dúfa v návrat do Ruska. Po útoku má "šťastie, že je nažive", uviedla v exkluzívnom rozhovore pre agentúru Reuters. Išlo o jej prvé vyjadrenie pre médiá od otravy.

Poďakovala sa ruskému veľvyslanectvu za ponuku pomoci, ale povedala, že s otcom "nie sú pripravení, aby ju prijali". Rovnako vzdala hold všetkým, ktorí sa o ňu po útoku starali. "Máme obaja také šťastie, že sme prežili tento pokus o vraždu. Naše zotavovanie bolo pomalé a mimoriadne bolestivé," uviedla 33-ročná Julija, ktorú prepustili z nemocnice 9. apríla. Jej otec opustil nemocnicu 18. mája.

Obaja boli celé týždne hospitalizovaní v kritickom stave po tom, ako ich našli 4. marca v bezvedomí v meste Salisbury, pripomína agentúra AP.

Julija sa bude podľa vlastných slov starať o 66-ročného otca dovtedy, kým sa úplne nezotaví. Požiadala tiež o rešpektovanie ich súkromia. Spravodajský server BBC uvádza, že oboch presťahovali do bezpečných lokalít, ale nie je jasné, či sa zdržiavajú na jednom mieste.

Prípad otravy bývalého agenta a jeho dcéry vyvolal diplomatickú roztržku medzi Západom a Moskvou. Británia obvinila Rusko z útoku na Skripaľovcov s použitím nervovoparalytickej látky novičok, ktorá bola vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze. Moskva však akúkoľvek zodpovednosť odmieta.