Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Juncker a Stoltenberg potvrdili úzke spojenectvo medzi EÚ a NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie v sídle NATO v Bruseli 5. februára 2015 po stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO, ktorí diskutovali o terorizme, situácii na Ukrajine a o silách rýchleho nasadenia. Foto: TASR

Obaja politici uviedli, že vítajú úsilie zo strany spojencov v NATO a členov EÚ o posilnenie svojich obranných schopností.

Brusel 16. júna (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v Bruseli prijal generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. V spoločnom vyhlásení uviedli, že EÚ a NATO sú jedineční a zásadoví partneri, ktorí majú spoločné hodnoty a strategické záujmy.

"Pracujeme bok po boku pri riešení krízových operácií, rozvoji našich schopností a vedieme politické konzultácie na podporu medzinárodného mieru a bezpečnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Junckera a Stoltenberga.

Vzájomná spolupráca medzi EÚ a NATO je podľa nich obzvlášť dôležitá v súvislosti s klesajúcim trendom výdavkov na obranu zo strany mnohých členských štátov únie a aliancie.

"Musíme posilniť potenciál nášho strategického partnerstva, aby sa minimalizovalo zbytočné zdvojenie nákladov a maximalizovala ich efektívnosť," píše sa vo vyhlásení.

Obaja politici uviedli, že vítajú úsilie zo strany spojencov v NATO a členov EÚ o posilnenie svojich obranných schopností. Dodali, že v tejto súvislosti podporujú pokračovanie úzkej spolupráce a dopĺňania sa medzi týmito dvoma organizáciami, pretože silnejšia európska obrana prispeje zároveň aj k posilneniu pozície NATO.

Juncker a Stoltenberg uviedli, že sa tešia na výsledky summitu EÚ z 25. a 26. júna, v rámci ktorého by lídri členských štátov únie mali prijať rozhodné opatrenia na posilnenie bezpečnosti EÚ.