Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Juncker pred bulharským premiérom priznal, že Rusko je problém

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Európska rodina podporuje Bulharsko pri hľadaní riešení súčasných geopolitických výziev, uviedol dnes predseda EK Jean-Claude Juncker po stretnutí s bulharským premiérom Bojkom Borisovom v Bruseli.

Brusel 4. decembra (TASR) - Európska rodina podporuje Bulharsko pri hľadaní riešení súčasných geopolitických výziev, uviedol dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po stretnutí s bulharským premiérom Bojkom Borisovom v Bruseli.

V súvislosti s rozhodnutím Ruska zastaviť projekt plynovodu Južný prúd (South Stream), ktoré poškodilo záujmy Bulharska, Juncker pripomenul, že energetické záležitosti sú vecou spoločného záujmu všetkých Európanov.

"Nie ste sami a my nie sme pozorovatelia. Sme s vami v týchto ťažkých časoch," povedal Juncker bulharskému premiérovi. Dodal, Bulharsko nie je malá krajina, pretože má celú úniu za sebou.

Šéf exekutívy EÚ pripomenul, že Brusel chce, aby energia prúdila do Bulharska a do celej Európy, pričom EÚ nebude akceptovať akékoľvek vydieranie v otázkach energetiky.

Juncker v tejto súvislosti oznámil, že ním navrhnutý investičný plán vo výške 315 miliárd eur je zameraný aj na zabezpečenie toho, aby sa energetické prepojenia stali kľúčovým prvkom tohto investičného programu.

Čo sa týka projektu South Stream, Juncker spresnil, že EÚ a Bulharsko spolupracujú na vyriešení zostávajúcich právnych otázok. Tie boli príčinou zmrazenia prác na tomto plynovode. Juncker upozornil, že tieto právne záležitosti nie sú neprekonateľné.

"Musíme robiť to, čo je najlepšie pre Bulharsko a najlepšie pre Európu. Bojko a Jean-Claude nájdu spoločné riešenie. Plynovod South Stream môže byť postavený," uviedol Juncker. Zároveň pripomenul, že bude záležať od Moskvy, či sa k projektu vráti. EÚ je na to pripravená, o čom svedčí aj stav prípravných prác.

Juncker na otázky novinárov počas spoločnej tlačovej konferencie s Borisovom priznal, že Rusko je teraz pre EÚ "strategickou otázkou". Zároveň však sľúbil urobiť všetko pre to, aby únia v Rusku znovu získala "strategického partnera".