Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predseda Európskej komisie Juncker chystá prejav o stave EÚ

Junckerov kabinet dnes potvrdil, že šéf exekutívy EÚ na budúci týždeň predstaví nový balík opatrení, ktorý má pomôcť utečencom. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že utečenecká kríza bude stredobodom nielen jeho prejavu, ale aj následných debát poslancov EP.

Brusel 4. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes potvrdila, že jej predseda Jean-Claude Juncker bude mať na budúci týždeň svoj prvý prejav o stave únie.

Juncker svoj prejav prednesie v stredu 9. septembra o 9:00 h na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Po jeho vystúpení pred europoslancami bude nasledovať debata v pléne.

Predseda EK bude hovoriť o veľkých výzvach, ktorým v súčasnosti čelí Európa, pričom sa očakáva, že utečenecká kríza bude stredobodom nielen jeho prejavu, ale aj následných debát poslancov EP. Junckerov kabinet dnes potvrdil, že šéf exekutívy EÚ na budúci týždeň predstaví nový balík opatrení, ktorý by sa mal týkať prerozdelenia okolo 160.000 žiadateľov o azyl.

Podľa doterajšej tradície podobných vystúpení sa očakáva, že predseda EK v rámci prejavu o stave únie načrtne svoju politickú víziu pre budúcnosť EÚ a tiež stanoví hlavné politické body, ktoré budú akýmsi vodidlom pre prípravu pracovného programu EK na rok 2016 a aj pre ďalšie roky.

Výročný prejav mapujúci najdôležitejšie výzvy a problémy EÚ bol zavedený po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2009 a predstavuje každoročný "míľnik" pre predsedu EK, kde môže stanoviť a presadzovať svoje názory na to, ako čo najúčinnejšie riadiť európsku politiku v rámci plnenia spoločných úloh a cieľov.

Prejav o stave únie zároveň slúži aj na otvorenie konzultácií s Európskym parlamentom a Radou o pracovnom programe Európskej komisie.