Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Juncker: Členstvo Rumunska v EÚ prinieslo mier a stabilitu

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR Michal Svítok

Podľa Junckera vstup Rumunska do EÚ v roku 2007 rozšíril dosah tohto bloku k Čiernemu moru, ktoré tvorí jeho východnú hranicu.

Bukurešť 11. mája (TASR) - Členstvo Rumunska v Európskej únii prinieslo "nášmu svetadielu mier a stabilitu", vyhlásil dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý je na jednodňovej návšteve tejto krajiny.

Juncker vo svojom prejave v rumunskom parlamente ďalej uviedol, že Rumuni sú "odvážni a odhodlaní ľudia". Podľa Junckera vstup Rumunska do EÚ v roku 2007 rozšíril dosah tohto bloku k Čiernemu moru, ktoré tvorí jeho východnú hranicu.

Rumunský prezident Klaus Iohannis tento týždeň pred domácim zákonodarným zborom vyhlásil, že Rumunsko "nie je druhotriednym štátom v EÚ", a vyzval občanov, aby "prekonali vnútornú bariéru, ktorá nám bráni ukázať našu národnú kapacitu a núti nás nespravodlivo sa považovať za druhotriedny štát".

Juncker sa počas pobytu v Rumunsku stretne s Iohannisom, ako aj rumunským premiérom Sorinom Grindeanom.

Vo vystúpení pred parlamentom Iohannis uviedol, že desaťročie po vstupe Rumunska do EÚ "sú Rumuni hlboko oddaní európskym hodnotám". V tejto súvislosti poukázal na rozsiahle protikorupčné protesty, ktoré vypukli vo februári a viedli k tomu, že vláda odvolala nariadenie zmierňujúce postihovanie korupcie verejných činiteľov.