Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker: Dnes sa začne konanie voči 3 štátom za nerešpektovanie kvót

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Predseda EK podľa agentúry AP vyhlásil, že takýto postoj eurokomisii "nedáva inú možnosť, než dnes zaviesť sankcie proti týmto krajinám".

Brusel 14. júna (TASR) - Právne konanie Európskej komisie (EK) voči trom stredoeurópskym krajinám kvôli neplneniu si záväzkov týkajúcich sa presídľovania migrantov bude spustené v priebehu dnešného dňa. Odhodlanie exekutívy EÚ právne zakročiť voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku potvrdil predseda EK Jean-Claude Juncker.

"Už viac ako rok neprijali žiadnych utečencov," uviedol Juncker s odkazom na dvojročný program relokácie 160.000 utečencov. Program bol dohodnutý na Rade EÚ pre vnútorné záležitosti v septembri 2015 s cieľom odbremeniť krajiny "prvej línie" - Grécko a Taliansko - od vysokého počtu migrantov hľadajúcich útočisko v Európe.

Juncker podľa agentúry AP vyhlásil, že takýto postoj eurokomisii "nedáva inú možnosť, než dnes zaviesť sankcie proti týmto krajinám".

Dohoda o relokácii migrantov bola prijatá kvalifikovanou väčšinou. Proti povinným kvótam pre utečencov hlasovali Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. Poľsko bolo pôvodne tiež proti, v septembri 2015 však nakoniec hlasovalo za ich prijatie.

Utečencké kvóty patria medzi hlavné prvky migračnej politiky EÚ od roku 2015, keď do Európy prišlo vyše milión migrantov. Majú byť prejavom solidarity s krajinami, ktoré boli tomuto fenoménu najviac vystavené.

Všetky tri sankcionované krajiny, podobne ako aj Slovensko, ktoré v utorok EK vyzvala, aby v najbližších týždňoch revidovalo svoju politiku pre žiadateľov o relokácie, však poukazujú na skutočnosť, že kvóty sú nefunkčné. Len tri mesiace pred ukončením tohto programu sa podarilo presídliť menej ako 21.000 osôb z pôvodného počtu 160.000.