Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Juncker: Dobré vzťahy EÚ s USA sú predpokladom globálnej stability

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda Európskej komisie podčiarkol aj ekonomické vzťahy medzi oboma celkami.

Brusel 20. februára (TASR) – Spojené štáty a Európska únia sú po desaťročia partnermi a ich dobré vzťahy sú predpokladom globálnej stability, uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker pri stretnutí s americkým viceprezidentom Mikom Penceom.

"Sme partnermi už niekoľko desaťročí. Globálna stabilita veľmi závisí od dobrých vzťahov medzi USA a EÚ," vyhlásil Juncker. Dodal, že USA potrebujú silnú a jednotnú Európu vo viacerých oblastiach – napríklad v obrane i humanitárnej a rozvojovej pomoci.

Predseda EK podčiarkol aj ekonomické vzťahy medzi oboma celkami. "Myslím si, že ekonomické vzťahy medzi nami a našimi americkými priateľmi sú veľmi dôležité. Ekonomika USA je závislejšia od obchodnej výmeny, ako si niektorí v USA myslia," skonštatoval Juncker.

Pence sa v krátkom vyjadrení poďakoval za prijatie na pôde EK. "Je pre mňa cťou hovoriť o spoločných záujmoch a odhodlaní USA pokračovať v spolupráci a partnerstve s Európskou úniou," uviedol Pence.

Viceprezident USA sa dnes dopoludnia stretol s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Popoludní ho ešte čaká stretnutie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.