Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Juncker: EÚ je bezmocná voči skĺznutiu k autoritárstvu v Maďarsku

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Európska únia je bezmocná a nemôže konať proti skĺznutiu k autoritárskemu systému, viditeľnému v Poľsku i Maďarsku. Predseda Európskej komisie Juncker to pripustil v interview pre denník Le Soir.

Brusel 5. novembra (TASR) - Európska únia je bezmocná a nemôže konať proti skĺznutiu k autoritárskemu systému, viditeľnému v Poľsku a Maďarsku. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker to pripustil v dnes zverejnenom interview pre belgický denník Le Soir.

Pravicové vlády v Poľsku a Maďarsku vyvolávajú medzinárodnú kritiku, pretože upevňujú svoju moc nad médiami a súdnictvom. EÚ dokonca začala proti Varšave bezprecedentnú procedúru sledovania stavu právneho štátu v Poľsku, čo je závažný krok, ktorý by mohol viesť nakoniec aj k sankciám.

Šéf EK Juncker pre denník Le Soir povedal, že postup podľa tzv. článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje napríklad pozastaviť hlasovacie práva kritizovanej členskej krajiny, nepovedie k ničomu, "lebo niektoré členské štáty EÚ už ohlásili, že ho odmietnu aktivovať".

"Toto vopred ohlásené odmietnutie vlastne znamená neplatnosť článku 7. Hovorím to so smútkom a sklamaním, ale dúfam, že ľudia nenechajú voľnú ruku tým, ktorí nakoniec budú škodiť (ich záujmom)," uviedol Juncker, ktorého citovala takisto tlačová agentúra DPA.

Na priamu otázku, či EÚ nemôže zastaviť tieto znepokojujúce tendencie v Poľsku a Maďarsku, bývalý luxemburský premiér odpovedal: "Nemôže, a vravím to s obavami. V niektorých krajinách sú odchýlky (od demokratických zásad EÚ) a my nevieme, kam nás povedú," dodal Juncker.

V interview šéf EK takisto povedal, že rokovania s Tureckom o obmedzení prúdov migrantov do Európy sú nevyhnutné, dokonca aj vtedy, ak je krajina, kde dnes zatkli deväť kurdských opozičných politikov, ťažko prijateľným partnerom.

"Viem to. Ale akú inú možnosť máme?" položil Juncker otázku.