Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker: EÚ nesmie podľahnúť požiadavkám USA ohľadom výdavkov na NATO

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Argumentuje tým, že rozvoj a humanitárna pomoc sa tiež dajú rátať za aspekt bezpečnosti. Nepáči sa mi, ako USA zužujú bezpečnostný koncept iba na armádu, dodal predseda EK.

Mníchov 17. februára (TASR) - Európa sa nesmie podvoliť nátlaku Spojených štátov, ktoré požadujú od európskych členov NATO zvýšenie výdavkov na svoje vojenské sily. Popri Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to vo štvrtok vyhlásil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Tento luxemburský expremiér argumentuje tým, že rozvoj a humanitárna pomoc sa tiež dajú rátať za aspekt bezpečnosti. "Ide o dlhoročný americký odkaz. Ja som však zásadne proti tomu, aby sme sa nechali do niečoho takého dotlačiť. Nepáči sa mi, ako USA zužujú bezpečnostný koncept iba na armádu," dodal.

"Ak sa pozriete na to, čo Európa koná v oblasti bezpečnosti a humanitárnej pomoci, potom porovnanie s USA vyznieva odlišne. Moderná politika nemôže byť len o zvyšovaní nákladov na obranu. Európania musia tieto výdavky riešiť lepšie a peniaze využívať efektívnejšie," tvrdí šéf Európskej komisie.

Americký minister obrany James Mattis v stredu varoval spojenecké krajiny združené v NATO, že musia dodržiavať záväzky spojené s armádnymi výdavkami, ak nechcú, aby USA znížili svoju podporu tejto organizácie.

Podobné tendencie naznačil aj šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý vyhlásil, že Washington nebude podporovať Severoatlantickú alianciu ako doteraz, ak európske krajiny nezvýšia svoje výdavky na obranu o dve percentá zo svojich ekonomík. Spojené štáty zaisťujú 70 percent zdrojov Aliancie.