Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker: Malta je pripravená na predsedníctvo v Rade EÚ

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v súlade s doterajšou tradíciou EK navštívil spolu s kolégiom komisárov hlavné mesto krajiny preberajúcej polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Valletta 11. januára (TASR) - Malta je dobre pripravená na výkon svojho historicky prvého predsedníctva v Rade EÚ. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker to uviedol dnes vo Vallette na spoločnej tlačovej konferencii s maltským premiérom Josephom Muscatom počas slávnostného otvorenia maltského predsedníctva v Rade EÚ.

Juncker v súlade s doterajšou tradíciou EK navštívil spolu s kolégiom komisárov hlavné mesto krajiny preberajúcej polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Pre členov exekutívy EÚ je to vhodná príležitosť stretnúť sa osobne s členmi maltskej vlády a prediskutovať jednotlivé prvky európskej agendy s úradníkmi, ktorí zabezpečujú priebeh predsedníctva.

"Chceme, aby bolo všetko, čo chceme počas predsedníctva urobiť, zrozumiteľné pre Európanov," povedal na úvod maltský premiér. Zopakoval, že najvyššou prioritou bude určite téma migrácie. Tá je podľa neho "ťažkým orieškom", ktorý však chce Malta rozlúsknuť a dosiahnuť ďalší pokrok v tejto agende. S tým súvisí aj posilnenie vonkajších hraníc EÚ a uistenie sa, že hraničná a pobrežná stráž pracujú účinne a hranice sú tak bezpečné a absolútne pod kontrolou.

Muscat vyjadril nádej v dobrú spoluprácu s Európskym parlamentom a ostatnými členskými krajinami EÚ pri dosahovaní potrebných kompromisov.

Juncker prízvukoval, že exekutíva EÚ má dobré vzťahy s Maltou, a dodal, že priority tejto ostrovnej krajiny počas polročného šéfovania Rade EÚ sú v súlade s agendou EK a ostatných európskych inštitúcií.

"Dúfame v dosiahnutie pokroku v agende migrácie a v pokračovanie toho, čo dosiahlo predošlé slovenské predsedníctvo," uviedol šéf eurokomisie.

Juncker zároveň pripomenul, že Valletta chce začiatkom februára hostiť neformálny summit EÚ za účasti lídrov 27 štátov, ktorého cieľom je zhodnotiť všetky dôležité veci týkajúce sa EÚ a predpripraviť ďalší podobný summit v Ríme, venovaný oslavám 60. výročia založenia Európskych spoločenstiev, predchodcu dnešnej Únie.