Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker napísal list Putinovi o užšej obchodnej spolupráci

Prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Juncker v ňom zdôrazňuje význam prikladaný dobrým vzťahom Európskej únie s Moskvou, "ktoré sa na moju ľútosť nemohli v uplynulých rokoch rozvíjať".

Vilnius 19. novembra (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker napísal v tomto týždni list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom mu navrhol užšie obchodné vzťahy medzi európskou dvadsaťosmičkou a Moskvou vedeným ekonomickým blokom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že tento návrh má byť reakciou na pokrok pri implementácii prímeria na Ukrajine.

List, ku ktorého obsahu získal Reuters prístup, vznikol po summite skupiny 20 vedúcich ekonomík sveta (G20) v Turecku. Juncker v ňom zdôrazňuje význam prikladaný dobrým vzťahom Európskej únie s Moskvou, "ktoré sa na moju ľútosť nemohli v uplynulých rokoch rozvíjať".

Dodal, že požiadal predstaviteľov komisie, aby preštudovali možnosti pripadajúce do úvahy pri zbližovaní Európskej únie s Eurázijskou ekonomickou úniou (EEÚ) - zoskupením bývalých krajín sovietskeho bloku, ktorému dominuje Moskva.

Ministra zahraničných vecí Litvy Linasa Linkevičiusa list prekvapil s tým, že podľa neho neodzrkadľuje aktuálny spoločný pohľad členských štátov únie. Nezmieňuje sa ani o sankciách EÚ voči Rusku, ktoré blok uvalil v dôsledku anexie Krymu Moskvou a destabilizácie oblastí na východe Ukrajiny.

Hovorkyňa komisie potvrdila informáciu o tom, že Juncker adresoval Putinovi list. Stalo sa tak po tom, ako sa dvojica týchto politikov krátko porozprávala na summite skupiny G20 v Turecku. V liste však podľa nej nezazneli nijaké nové záväzky.