Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Juncker nepovažuje plán britskej premiérky za dostatočný

Na snímke vľavo britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Mayová vo štvrtok svojim partnerom na summite EÚ navrhla, aby občania 27 členských krajín Únie žijúci v Spojenom kráľovstve mohli päť rokov po brexite získať "štatút usadených osôb".

Brusel 23. júna (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes uviedol, že prísľub britskej premiérky Theresy Mayovej ohľadne zaručenia práv občanov EÚ nepovažuje za dostatočný.

Mayová vo štvrtok svojim partnerom na summite EÚ navrhla, aby občania 27 členských krajín Únie žijúci v Spojenom kráľovstve mohli päť rokov po brexite získať "štatút usadených osôb". Nový imigračný štatút by im garantoval právo zostať v Británii, ako aj právo na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a iné výhody.

"Je to krok vpred, ale iba tento krok nestačí," povedal dnes novinárom Juncker.

Samotná Mayová považuje svoj návrh za "spravodlivý a seriózny". "Chcem ubezpečiť všetkých občanov EÚ, ktorí žijú a bývajú v Spojenom kráľovstve, že nikto z nich nebude musieť odísť. Nebudeme rozdeľovať rodiny," uviedla premiérka.

Šéfka britskej vlády v pondelok v súvislosti so spustením rokovaní o brexite oficiálne predstaví očakávania britskej strany ohľadom práv a povinností okolo troch miliónov občanov iných krajín EÚ žijúcich a pracujúcich v Británii.

Predstavitelia EU zatiaľ nemajú informácie o tom, čo bude obsahovať britský návrh, čo dnes pred novinármi potvrdil aj Juncker. Na otázku či má predstavu o tom aký druh brexitu chce presadzovať Mayová, odpovedal krátko a stručne: "Nie".