Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker: Neriadený brexit povedie k tvrdej hranice na írskom ostrove

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Šéf exekutívy EÚ uviedol, že v prípade brexitu bez dohody bude musieť euroblok konať tak, aby ochránil zdravie a bezpečnosť svojich občanov.

Londýn 23. septembra (TASR) - Ak Británia opustí Európsku úniu bez dohody, medzi Írskou republikou a Severným Írskom znova vznikne tzv. tvrdá hranica, povedal dosluhujúci predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky News odvysielanom v nedeľu.

Šéf exekutívy EÚ uviedol, že v prípade brexitu bez dohody bude musieť euroblok konať tak, aby ochránil zdravie a bezpečnosť svojich občanov.

Juncker trval na tom, že "Únia nebude v žiadnom prípade zodpovedná za dôsledky brexitu", pričom zdôraznil, že šlo o rozhodnutie Británie. "EÚ neopúšťa Spojené kráľovstvo, Spojené kráľovstvo opúšťa EÚ," dodal.

Na priamu otázku, či bezdohodový brexit bude podľa neho viesť k obnoveniu režimu tvrdej hranice na írskom ostrove, Juncker odpovedal "áno".

Neriadený brexit podľa jeho slov ohrozí dodržiavanie podmienok veľkonočnej mierovej dohody, ktorá v roku 1998 ukončila sektárske násilie v Severnom Írsku. V tejto súvislosti kritizoval nemenovaných britských zákonodarcov, ktorí podľa neho "zabúdajú na históriu". Varoval ich, že ak sa tvrdá hranica medzi Írskom a Severným Írskom obnoví, história sa okamžite zopakuje.

Napriek tomu, že britský parlament schválil zákon, že Spojené kráľovstvo nemôže odísť z EÚ bez dohody, premiér Boris Johnson trvá na tom, že Británia EÚ opustí 31. októbra či už s dohodou, alebo bez nej. Pôvodnú "rozvodovú" dohodu, ktorú Dolnej snemovni britského parlamentu predložila Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová, poslanci trikrát odmietli.