Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Juncker poveril Dombrovskisa, aby prevzal agendu po Hillovi

Valdis Dombrovskis. Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Predseda EK vyjadril ľútosť nad Hillovým odstúpením. V podobnom duchu sa vyjadril aj britský premiér David Cameron.

Brusel 25. júna (TASR) - Európsky komisár z Lotyšska Valdis Dombrovskis, ktorý v Európskej komisii (EK) zodpovedá za euro a sociálny dialóg, prevezme aj agendu eurokomisára pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathana Hilla. Hill sa dnes v reakcii na výsledok britského referenda svojej funkcie v EK vzdal.

Dombrovskis podľa AP uviedol, že jeho prioritou je "udržať finančnú stabilitu na trhoch". Vyjadril nádej, že zverenú funkciu zvládne. Na svojej stránke v sieti Twitter Dombrovskis ocenil prácu svojho predchodcu Hilla.

Predseda EK Jean-Claude Juncker po Hillovej rezignácii okamžite presunul jeho agendu na Dombrovskisa, čím podľa AP Britániu pripravil o hlas v sektore, ktorý je dôležitý pre Londýn - finančnú metropolu Európy, ktorej status je brexitom ohrozený.

Juncker dnes zároveň avizoval, že je pripravený prijať v komisii nového britského zástupcu. Jeho agendu určí po konzultácii s britskou vládou práve Juncker. Schváliť ho bude musieť aj Európsky parlament.

Juncker vyjadril ľútosť nad Hillovým odstúpením. V podobnom duchu sa vyjadril aj britský premiér David Cameron.

Hill vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že bude spolupracovať s predsedom Európskej komisie, aby zabezpečil "riadne odovzdanie" funkcie. Dodal, že keď sa jej ujímal, mal voči EÚ výhrady, ale odchádza z nej "s istotou, že napriek všetkému, bolo naše členstvo dobré pre naše miesto vo svete a dobré pre našu ekonomiku".

Konzervatívec Hill bol eurokomisárom od roku 2014, v minulosti pôsobil aj ako predseda britskej Snemovne lordov.