Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Juncker apeloval na Čechov, aby boli Európanmi. Aj v otázkach migrácie

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Išlo o nepriamu reakciu na nedávne rozhodnutie českej vlády neprijať už v rámci povinných kvót žiadnych ďalších utečencov z Grécka a Talianska.

Praha 8. júna (TASR) - Česko malo pri riešení migračnej krízy prejaviť solidaritu, uviedol dnes vo vystúpení v pražskom Karoline o budúcnosti starého kontinentu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Išlo o nepriamu reakciu na nedávne rozhodnutie vlády ČR neprijať už v rámci povinných kvót žiadnych ďalších utečencov z Grécka a Talianska.

Juncker vyjadril presvedčenie, že Česi sú veľkými Európanmi a podľa jeho slov by Európanmi mali byť aj v otázkach migrácie.

Juncker napriek deklarovanému úsiliu o porozumenie citlivosti danej otázky podľa českých spravodajských portálov zdôraznil význam princípu solidarity, piliera európskej integrácie, a pripomenul, že ČR prijíma pomoc od EÚ a mala byť teda preukázať i solidaritu.

Viacrýchlostnú Európu označil Juncker za realitu, avšak poznamenal, že migračná politika patrí medzi sféry, v ktorých by členské krajiny mali postupovať spoločne. Dodal, že v základných otázkach sa názory členských štátov Únie nerozchádzajú - všetky si želajú demokratickú, bezpečnú a prosperujúcu Európu.

Predseda Európskej komisie sa ešte dnes v Prahe stretne s predsedami oboch komôr českého parlamentu, Janom Hamáčkom a Milanom Štěchom. V piatok vystúpi na medzinárodnej konferencii DESCOP, venovanej budúcnosti spoločnej obrany Únie.