Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf EK Juncker sa na budúci týždeň stretne s miliardárom Sorosom

a snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Na stretnutí s americkým miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom sa zúčastní aj prvý podpredseda EK Frans Timmermans a niekoľkí ďalší eurokomisári.

Brusel 21. apríla (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker sa budúci štvrtok stretne s americkým miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom. Oznámila to dnes hovorkyňa EK Mina Andrejevová.

Podľa hovorkyne exekutívy EÚ sa na stretnutiach so Sorosom vo štvrtok a piatok (27.-28.4.) zúčastní aj prvý podpredseda EK Frans Timmermans a niekoľkí ďalší eurokomisári. Predmetom ich diskusií bude vývoj v Maďarsku po tom, ako maďarský parlament začiatkom apríla prijal zmeny v zákone o vysokých školách, umožňujúce zatvorenie súkromnej Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Túto univerzitu založil a finančne podporuje Soros s cieľom šíriť prostredníctvom nej myšlienky demokracie a liberalizmu.

"Soros sa stretne s Junckerom najmä preto, aby diskutovali o všetkých aspektoch politického vývoja, ktorý vidíme v Maďarsku," spresnila Andrejevová.

Maďarský premiér Viktor Orbán dlhodobo obviňuje amerického miliardára maďarského pôvodu, že zasahuje do vnútorných záležitostí Maďarska, a netají sa zámerom obmedziť fungovanie občianskych organizácií financovaných zo zahraničia vrátane tých, ktoré podporuje Soros.

Novela vysokoškolského zákona schválená maďarským parlamentom vyvolala širokú medzinárodnú kritiku a viedla k vlne demonštrácií v Maďarsku. Európska komisia má budúci týždeň oznámiť, či prijme nejaké opatrenia v reakcii na túto legislatívnu úpravu. Brusel v súvislosti so sporom ohľadne CEU vyjadruje obavy z porušovania zásad právneho štátu a základných demokratických štandardov.