Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Juncker sa vyjadrí ku kritickému listu europoslancov z ČR a SR

Jean-Claude Juncker Foto: TASR Michal Svítok

Skupina 14 europoslancov zo Slovenskej a Českej republiky v piatok odsúdila listom slová hovorcu EK Margaritisa Schinasa a apelovala na Junckera, aby sa od nich dištancoval.

Brusel 5. decembra (TASR) – Európska komisia (EK) uznala, že takzvaná pražská jar a následná invázia do Československa bola zlomovým bodom v histórii Európy a ku kritickému listu slovenských a českých europoslancov sa predseda EK Jean-Claude Juncker ešte vyjadrí. Povedal to dnes hovorca EK Margaritis Schinas, ktorý svojimi reakciami minulý týždeň sám spôsobil, že sa europoslanci obrátili kritickým otvoreným listom na Junckera.

Skupina 14 europoslancov zo Slovenskej a Českej republiky v piatok odsúdila listom slová hovorcu EK Margaritisa Schinasa a apelovala na Junckera, aby sa od nich dištancoval. Schinas minulý týždeň podráždene zareagoval na otázku českého redaktora, ktorá sa týkala zosnulého kubánskeho vodcu Fidela Castra.

Redaktora zaujímalo, prečo Juncker v kondolencii označil Castra za "hrdinu pre mnohých". Hovorca komisie po slede otázok redaktorovi, ktorý poukazoval na to, že Castro podporil napríklad inváziu vojsk Varšavskej zmluvy (VZ) do Československa v roku 1968, povedal, že prezentuje len svoj osobný pohľad na historické dianie.

"Udalosti Pražskej jari a následné akcie Sovietskeho zväzu nie sú v našich štátoch úzkym pohľadom na realitu, ako to opísal váš hovorca. Pre občanov Československa, ktorí ešte museli vydržať niekoľko rokov diktatúry, to znamenalo oveľa viac. Občania dnešnej Českej a Slovenskej republiky stále majú jazvy brutálneho a totalitného režimu a tieto udalosti pre nich znamenali oveľa viac," uviedli v spoločnom vyhlásení českí a slovenskí europoslanci.

Skupina europoslancov v otvorenom liste adresovanom Junckerovi vyhlásila, že Pražská jar bola jedným zo zlomových bodov európskej histórie 20. storočia. Odsúdili následnú inváziu vojsk VZ do Československa. Pripomenuli, že Castro vtedy podporoval politiku Moskvy, kvôli ktorej čelili občania Československa politickému prenasledovaniu.

List podpísali piati slovenskí europoslanci: Jana Žitňanská, Ivan Štefanec, Branislav Škripek, Boris Zala a Richard Sulík. Z celkovo 13 podpísaných poslancov bol len jeden zo signatárov, Ivan Štefanec, z pravicovej Európskej ľudovej strany, do ktorej patrí aj Juncker.