Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Juncker sa vyslovil za vytvorenie viacrýchlostnej Európskej únie

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Členské štáty, ktoré chcú napredovať v európskej integrácii, by nemali byť podľa predseda Európskej komisie (EK) zdržiavané tými ostatnými.

Brusel 24. februára (TASR) – Za vytvorenie viacrýchlostnej EÚ po odchode Spojeného kráľovstva z nej sa vo štvrtok vyjadril predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Členské štáty, ktoré chcú napredovať v európskej integrácii, by podľa neho nemali byť zdržiavané tými ostatnými.

"Chceme napredovať ako 28 štátov? Nebolo by lepšie, ak by tí, ktorí chcú napredovať rýchlejšie, mali možnosť to robiť a neubližovali ostatným?" kládol si otázku Juncker na konferencii na pôde univerzity v Louvain-la-Neuve. Z jeho slov citovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

Podľa Junckera v súčasnosti nie je možné, aby všetky štáty "robili všetky rozhodnutia spolu". Pripomenul, že budúcnosť Únie bude hlavnou témou marcového summitu v Ríme, na ktorom sa zúčastní 27 štátov - Spojené kráľovstvo pozvané nie je. Do summitu má EK predstaviť svoju víziu o budúcnosti Únie označovanú pojmom "biela kniha".

"Je potrebné pripomenúť si Rím (Rímske zmluvy, pozn. TASR) na základe bielej knihy, ktorú Komisia zverejní pravdepodobne počas budúceho týždňa, a pokúsiť sa dohodnúť na kľúčových veciach," avizoval Juncker.

Šéf eurokomisie zastáva názor, že na najdôležitejších veciach sa nemusia zhodnúť všetky členské štáty a počet zástancov spoločných riešení sa môže líšiť v závislosti od témy.

"Myslím si, že si treba predstaviť kontinent ako sústredné kruhy, kde je okolo centra Európy ďalšia orbita so štátmi, ktoré nezdieľajú všetky ambície s ostatnými," opísal svoju predstavu Juncker.

RTBF informovala, že šéf EK by na "vonkajšiu orbitu" zatiaľ umiestnil len Spojené kráľovstvo a Turecko, no ďalšie štáty nemenoval.

Summit v Ríme sa uskutoční 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Do konca marca sľúbila britská premiérka Theresa Mayová formálne požiadať o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.