Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Juncker: EÚ súcití s Talianskom a je pripravená mu pomôcť

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Po zemetrasení zasiahla Taliansko ďalšia tragédia, keď lavína zasypala hotel s troma desiatkami hostí.

Brusel 19. januára (TASR) – Európska únia súcití s Talianskom, ktoré zasiahla séria zemetrasení, a Európska komisia (EK) je pripravená mu pomôcť, uviedol dnes jej predseda Jean-Claude Juncker. Po otrasoch zasiahla Taliansko ďalšia tragédia, keď lavína zasypala hotel s troma desiatkami hostí.

"Chcel by som vyjadriť sústrasť rodinám a blízkym obetí. V mene celej Európskej komisie by som rád vyjadril Talianom solidaritu. Spravíme všetko pre to, aby sme Taliansku v tejto ťažkej chvíli pomohli a aby v nej nezostalo osamotené. Požiadal som eurokomisára pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christora Stylianidisa, aby bol v nepretržitom kontakte s talianskymi úradmi a poskytoval im všetku potrebnú pomoc," uviedol v písomnom vyhlásení Juncker.

Únia okrem distribúcie materiálnej a finančnej pomoci dokáže pomôcť aj po technickej stránke. Pri vlaňajších zemetraseniach v Taliansku poskytla tamojším úradom satelitné snímky a mapy, ktoré obsahovali presné informácie o rozsahu škôd a uľahčovali smerovanie pomoci.

V stredu v priebehu troch hodín zasiahli štyri silné zemetrasenia oblasť stredného Talianska, ktorú už vlani postihla séria ničivých otrasov. Aktuálne otrasy si podľa dostupných informácií nevyžiadali žiadne obete.

V noci nadnes zasa mohutná lavína zasiahla hotel v talianskej oblasti Abruzzo, v ktorom zostalo uväznených približne 30 ľudí. Podľa záchranárov mnohí z nich neprežili, bližšie údaje o mŕtvych však neboli bezprostredne známe. Lavína bola pravdepodobne vyvolaná dotrasmi pochádzajúcimi zo zemetrasení s magnitúdou vyše päť stupňov, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska.