Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Junckera pobavili tvrdenia, že Nemci špehovali Európsku komisiu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, archívne foto. Foto: TASR/AP

Monitorovanie sa však malo údajne týkať aj tajného získavania informácií z prostredia Európskej komisie.

Brusel 30. apríla (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes s úsmevom odbil informácie o tom, že nemecká tajná služba údajne roky pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) pri špionáži Bruselu. Uviedla to agentúra AP.

Juncker dnes konštatoval, že vzhľadom na fámy o špiónoch "by mala mať (Európska) komisia tajnú službu". Podotkol tiež, že je na nemeckých úradoch, aby celú kauzu riešili, pričom on sám predpokladá, že tak aj urobia

Podľa stredajších informácií nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung monitorovacia stanica nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), sídliaca v meste Bad Aibling v spolkovej krajine Bavorsko, bola zneužívaná na špionáž popredných činiteľov francúzskeho rezortu diplomacie a Elyzejského paláca. Monitorovanie sa však malo údajne týkať aj tajného získavania informácií z prostredia Európskej komisie.

Nemecké médiá sa pritom odvolali na závery interných vyšetrovaní nemeckých tajných služieb a kanceláriu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Americká NSA mala tiež údajne požiadať nemeckú tajnú službu, aby monitorovala telekomunikačnú prevádzku spôsobom, ktorý mohol ísť proti záujmom Nemecka, dodala DPA.