Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Junckerova biela kniha o budúcnosti EÚ vyvolala aj kritické reakcie

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Predseda EP Antonio Tajani na spoločnej tlačovej konferencii s Junckerom upozornil, že dokument známy ako "biela kniha" je len základom pre politické diskusie o ďalšom vývoji EÚ po brexite.

Brusel 1. marca (TASR) - Rôzne reakcie medzi politickými skupinami v Európskom parlamente (EP) vyvolal dnešný prejav predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý europoslancom prezentoval päť scenárov možného vývoja Európskej únie po brexite.

Predseda EP Antonio Tajani na spoločnej tlačovej konferencii s Junckerom upozornil, že dokument známy ako "biela kniha" je len základom pre politické diskusie o ďalšom vývoji EÚ po brexite.

Juncker v rámci tlačovej besedy upozornil, že rokovania o budúcnosti Európy by sa mali viesť nielen v Bruseli, ale mali by zahŕňať všetkých občanov Európy.

Kriticky na bielu knihu zareagoval predseda socialistov a demokratov v EP (S&D) Gianni Pittella. Obvinil Junckera, že ponúkol príliš širokú škálu možností pre budúcnosť Európy, vrátane možnosti zníženia úrovne terajšej spolupráce. Podľa Pittellu sa mal namiesto toho zamerať na to, ako Úniu posilniť.

"V čase, keď náš spoločný európsky dom, ktorý nás chránil po desaťročia, musí čeliť najťažším búrkam vôbec, vy nám prezentujete dokument úvah a scenáre namiesto jasného plánu, ako posilniť tento dom proti búrkam," uviedol Pittella.

Líder liberálov a demokratov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt vyzval pri tejto príležitosti svojich kolegov, aby brexit nevideli ako "negatívny príbeh jednej krajiny" opúšťajúcej EÚ. Podľa neho treba vnímať ako optimistickú vyhliadku pre vybudovanie novej spoločnej budúcnosti 27-člennej únie.

Európania by sa podľa Verhofstadta mali zamerať na to, aby robili veci spoločne a oveľa efektívnejšie, čo platí najmä pri riešení migračnej krízy, posilnení vnútorného trhu, digitálneho trhu, energetickej únie a pri budovaní spoločnej európskej bezpečnosti.

"To, čomu by sme sa absolútne mali vyhnúť, je 'Európa a la carte', s výnimkami a úľavami pre každého. Dnešná EÚ je synonymom pre 'príliš málo a príliš neskoro', pretože sme voľnou konfederáciou štátov paralyzovaných pravidlom jednomyseľnosti," uviedol líder ALDE. Zdôraznil, že EÚ pre svoj "reštart" potrebuje väčšiu jednotu a spoluprácu všetkých troch inštitúcií EÚ - Európskej komisie, Európskeho parlamentu a Rady.

Šéf skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Syed Kamall skonštatoval, že biela kniha poskytla niekoľko možností, pričom ani jedna z nich nie je o zachovaní súčasného štatútu EÚ.

"Buď sa EÚ bude pohybovať smerom k spoločenstvu spolupracujúcich štátov založenom na zdravom rozume alebo sa bude aj naďalej integrovať tempom, ktoré podľa ECR bude Úniu vzďaľovať od ľudí, ktorým má slúžiť," upozornil Kamall. Správnou cestou je podľa neho "robiť menej, ale robiť to efektívnejšie".