Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Junta údajne prekazila zosadenému prezidentovi Bazoumovi pokus o útek

Nigerský prezident Mohamed Bazoum sa usmieva pred pracovným obedom s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, 16. februára 2023 v Elyzejskom paláci v Paríži. Foto: TASR/AP

Spojené štáty oficiálne vyhlásili, že zvrhnutie Bazouma bolo prevratom a pozastavili miliónovú pomoc Nigeru, ako aj vojenskú pomoc a výcvik.

Niamey 20. októbra (TASR) - Nigerská vládnuca vojenská junta vo štvrtok uviedla, že zmarila pokus o útek zo strany zadržiavaného zosadeného prezidenta Mohameda Bazouma, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Bazoum sa podľa nej takmer po troch mesiacoch od svojho uväznenia pokúsil v noci ujsť spolu so svojou rodinou. V noci na štvrtok približne o tretej hodine ráno miestneho času sa snažil dostať sa k vyčkávajúcemu vozidlu, ktoré ho malo spolu s rodinou, dvoma kuchármi a jeho ochrankou odviezť na okraj hlavného mesta Niamey.

Odtiaľ mali odletieť do Nigérie na palube "dvoch vrtuľníkov patriacich zahraničnej sile", uviedol predstaviteľ junty Amadou Abdramane, podľa ktorého bol "tento plán na destabilizáciu našej krajiny zmarený". Hlavní organizátori úteku prezidenta boli podľa neho už zatknutí a prokuratúra už začala prípad vyšetrovať.

Bazoum sa spolu so svojou manželkou a synom nachádza v domácom väzení už od svojho júlového zvrhnutia a opakovane odmietol na svoju funkciu rezignovať. Junta ho odrezala od dodávok elektriny i vody, píše AFP.

Spojené štáty oficiálne vyhlásili, že zvrhnutie Bazouma bolo prevratom a pozastavili miliónovú pomoc Nigeru, ako aj vojenskú pomoc a výcvik.

Západ považoval Niger za poslednú krajinu regiónu afrického Sahelu, s ktorou by sa dalo spojiť v záujme potlačenia vzmáhajúceho sa džihádistického povstaleckého hnutia spojeného s teroristickou sieťou al-Kádia a organizáciou Islamský štát (IS).