Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Junta v Mjanmarsku amnestuje na budhistický Nový rok vyše 3000 väzňov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Nešpecifikovala však, či budú prepustené aj osoby zadržané v rámci zásahu proti disentu.

Rangún 17. apríla (TASR) - Mjanmarská vojenská junta v pondelok oznámila, že prepustí vyše 3000 väzňov pri príležitosti budhistického Nového roka. Nešpecifikovala však, či budú prepustené aj osoby zadržané v rámci zásahu proti disentu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Šéf junty Min Aun Hlain udelil pri príležitosti mjanmarského Nového roka milosť pre 3015 väzňov. Urobil to z humanitárnych dôvodov a pre pokoj ľudu, uvádza vo vyhlásení komunikačný tím junty. Či sú medzi prepustenými aj ľudia protestujúci proti junte alebo novinári, ktorí informovali o prevrate, neuviedol.

Každý z omilostených, kto znovu spácha trestný čin, si odpyká zvyšok odpusteného trestu aj nový trest, dodáva junta.

Mjanmarská armáda zadržala od štátneho prevratu pred dvoma rokmi tisíce ľudí. Krátko po prevrate prepustila junta približne 23.000 väzňov, čo vyvolalo obavy, že tak chce uvoľniť miesto pre odporcov armády a spôsobiť chaos v spoločnosti.

V Mjamarsku sa na budhistický Nový rok tradične udeľuje amnestia. Táto udalosť bola v minulosti sprevádzaná rôznymi oslavami. Tento rok však ľudia vo veľkých mestách oslavy ignorovali na znak bojkotu. Súvisel s útokom na dedinu v centre odporu, ktorý si podľa miestnych médií vyžiadal životy vyše 170 ľudí.

Armáda v Mjanmarsku vo februári 2021 zvrhla demokraticky zvolenú vládu laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij a vyhlásila výnimočný stav. Po potlačení pokojných demonštrácií sa mnohí odporcovia vojenskej vlády chopili zbraní a veľké časti krajiny sa odvtedy zmietajú v ozbrojenom konflikte.

Od prevratu bolo zadržaných vyše 21.000 ľudí vrátane samotnej Su Ťij, ktorá bola odsúdená na 33 rokov väzenia. Podľa OSN bolo zadržaných aj najmenej 170 novinárov.