Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jurečka:Otázku dvojakej kvality potravín by mala riešiť legislatíva EÚ

Na archívnej snímke minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Snažil sa poukázať na najpálčivejšie aspekty tohto problému a podľa neho možno hovoriť o silnom pozitívnom posune dopredu vo vnímaní tejto citlivej otázky.

Brusel 17. júla (TASR) - Minister poľnohospodárstva Českej republiky Marian Jurečka dnes na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli vysvetľoval, prečo by sa mala EÚ vážne zaoberať otázkou dvojakej kvality potravín. Snažil sa poukázať na najpálčivejšie aspekty tohto problému a podľa neho možno hovoriť o "silnom pozitívnom posune dopredu" vo vnímaní tejto citlivej otázky.

Jurečka podotkol, že hovoril o tejto otázke s eurokomisárom pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisom Andriukaitisom a tiež s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou, ako aj s viacerými rezortnými kolegami z krajín západnej Európy. Podľa jeho slov dnes už nikto nepodceňuje tento problém a zhodujú sa na tom, že dvojakú kvalitu potravín treba riešiť na celoeurópskej úrovni a je tu aj možnosť sankcií pre výrobcov, ktorí zavádzajú spotrebiteľov.

Odkaz pre Európsku komisiu je jasný - túto záležitosť nesmú riešiť iba členské krajiny individuálne, eurokomisia k tomu musí pristupovať ako k európskemu problému. "Podľa mňa, ak je to jeden výrobca a jeden výrobok, tak by v legislatíve EÚ malo byť zakotvené, že má mať aj rovnaké zloženie," odkázal Jurečka na problém dvojakej kvality potravín. Dodal, že eurokomisárka Jourová má zrejme iný pohľad ako veci riešiť, ale súhlasí, že treba aktualizáciu európskej legislatívy v tejto oblasti.



Jurečka priznal, že nevie ako dlho potrvá, kým sa túto otázku podarí vyriešiť, môžu to byť aj roky. Upozornil však, že komisárka Jourová už na jeseň tohto roku chce spustiť pilotný projekt s viacerými východnými aj západnými členskými krajinami EÚ, zameraný na dvojakú kvalitu tovarov, a Česká republika sa tohto projektu chce zúčastniť.

Komisárka Jourová po zasadnutí Rady ministrov uviedla, že stojí na strane spotrebiteľov a chystá sa urobiť dve veci: bude pomáhať spotrebiteľským orgánom dotknutých krajín pri využívaní existujúcich právnych nástrojov, najmä v oblasti pravidiel o nekalých obchodných praktikách a po druhé bude iniciovať stretnutie výrobcov a maloobchodníkov, aby spolu diskutovali o konkrétnych výrobkoch, kde boli zhromaždené dôkazy o dvojakej kvalite.

"Je dôležité, aby spolu v tejto oblasti obe strany spolupracovali. Pri riešení tohto problému, ktorý je, zdá sa, len v niektorých členských štátoch, musíme spojiť sily. Potrebujeme dôkazy, takže som privítala správu, že ministri Českej republiky, Slovenska, Slovinska, Maďarska, ale aj Nemecka a Belgicka hovorili o spoločnom úsilí a spolupráci s cieľom nájsť riešenie. Ak to bude potrebné, Európska komisia je pripravená konať a pomôcť im v tejto oblasti," odkázala komisárka.