Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea a KĽDR vydali po skončení rozhovorov spoločné vyhlásenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli zoči-voči prvýkrát od decembra 2015.

Soul 9. januára (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) súhlasila v utorok s návrhom Južnej Kórey na uskutočnenie spoločných rozhovorov o vojenských otázkach, ktorých cieľom je zmiernenie napätia medzi oboma krajinami.

KĽDR tiež súhlasila s vyslaním delegácie na februárové zimné olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu, uvádza sa v spoločnom vyhlásení delegácií oboch krajín po skončení rozhovorov delegácií Južnej Kórey a KĽDR v pohraničnej dedine Pchanmundžom, napísala agentúra Jonhap.

Súčasťou spoločného vyhlásenia však nie je návrh juhokórejskej delegácie na uskutočnenie rozhovorov o humanitárnych otázkach. Konkrétne malo ísť o rokovania predstaviteľov Červeného kríža z oboch krajín, na ktorých sa mali dohodnúť nové stretnutia kórejských rodín rozdelených vojnou z rokov 1950-53.

Počas prvých oficiálnych rozhovorov od roku 2015 sa obe delegácie v Pchanmundžome dohodli na zriadení priamej vojenskej linky a začatí spolupráce a rozvoji vzťahov prostredníctvom rokovaní na rozličných úrovniach.

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli zoči-voči prvýkrát od decembra 2015. Rozhovory sa konali v tzv. Dome mieru, ktorý sa nachádza na juhokórejskej strane demarkačnej línie. Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in mohli priebeh stretnutia sledovať naživo a mohli doň zasiahnuť prostredníctvom horúcej linky.